Обратно към категорията

Изложба с икони на сливенската художествена галерия е подредена в къща "Миркович"

Добавено на: 16.04.2022 08:10
   

Изложба с икони на сливенската художествена галерия "Димитър Добрович" е подредена в къща "Миркович" в града по повод великденските празници, съобщиха от културната институция.

Експозицията представя малоформатни икони, пресъздаващи сцени от живота на Христос и Богородица, както и широко почитани по българските земи светци – Георги, Димитър и Спиридон. Творбите са създадени през XVIII и XIX век от родни (местни и тревненски) и чуждестранни зографи.

Галерията съхранява ценни образци на българското иконописно дарование от времето на Българското Възраждане /XVIII-XIX в/. Тази колекция, събирана близо пет десетилетия, е сред богатите и значими в страната. Една част от иконите са донасяни от Гърция и Атон или при поклонничеството по Светите места. Друга част са дело на местни зографи. Най-значимо участие в изографисването на сливенските църкви и доминиращо влияние в региона е на изтъкнатите майстори от Тревненската живописна школа. Представителите на тази школа Йоаникий папа Витанов, Кръстю Захариев, Ангел Цонюв и Симеон Цонюв изписват икони, предназначени за храмовете „Св.София” и „Св. Димитър” в Сливен, както и църквите „Св. Николай” в с. Жеравна и „Св. Илия” в с.Тича.

Селектираните за тази изложба възрожденски творби представят малка част от богатството на галерийната сбирка.

 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!