Обратно към категорията

Касираха епархийския избор за сливенски митрополит

Добавено на: 25.02.2024 07:45
   

Светият Синод касира проведения в Сливен на 18 февруари епархийски избор за митрополит на овдовялата Сливенска епархия, съобщават от пресцентъра на Българската патриаршия. Решението е взето вчера на извънредно заседание.

„Св. Синод разгледа Писмо, вх. № 115/23.02.2024 г., на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и въз основа на постъпилите в срок жалби, след като внимателно се запозна с тях реши на основание чл. 89, ал. 2 от УБПЦ – БП да касира проведения епархийски избор на 18 февруари 2024 година в град Сливен.

"За" горното решение гласуваха: Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Доростолски  Яков.

Против и с особено мнение гласуваха: Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил.“, се казва в прессъобщението.

На вчерашното заседание на Синода е приета и нова наредба относно избирането на епархийски митрополити в бъдеще. Съгласно нея, миряните ще имат право да присъстват на избора, но не и да участват пряко в него. В мотивите се посочва, че досегашната практика, проведена и в Сливен, миряни и клирици да избират двама от кандидатите на свои събори насочва избора на Светия синод в определена посока.  

Припомняме, че претендентите за нов сливенския митрополит бяха десет. Агатополският епископ Йеротей и Константийският епископ Михаил получиха най-много гласове от епархийските избиратели на проведения избор на 18 февруари. Гласуваха 42 избиратели от седемте духовни околии, като при преброяването не бяха констатирани невалидни бюлетини.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!