Обратно към категорията

Кметът Стефан Радев ще участва в срещата на върха на В40 в Тирана

Добавено на: 29.01.2024 12:15
   

Кметът на Сливен Стефан Радев ще вземе участие в срещата на върха на мрежата на Балканските градове В40, която ще се проведе на 29 и 30 януари в Тирана. Поканата е отправена от Ерион Велиай – кмет на албанската столица, която е домакин на третото годишно събрание и поема председателството на мрежата за 2024 година.

По време на престижния форум ще се дискутира темата „Изграждане на градска устойчивост и реагиране на кризи“. Ще бъде представена платформа с общите градски предизвикателства пред Балканите в момента. Те включват въпроси, свързани със заплахи за околната среда, бърза урбанизация, адаптиране на технологичния напредък, местни икономически предизвикателства и бежанската криза. Целта е градовете да се сближат чрез мрежата и да намират потенциални съвместни решения за належащи проблеми.

Създадената през 2021 г. по инициатива на кмета на Голямата Истанбулска община Екрем Имамоглу организация, обединява градове от 11 държави. Същата година Сливен беше сред първите девет града от страната ни, включително и столицата, които станаха част от семейството на В40.

Амбицията на Мрежата на балканските градове е да развива местната демокрация като опора за стабилността на Балканите и в Европа. Обединението поставя акцент върху усилията на властите, които са най-близо до хората, за позитивни промени и устойчивост, за партньорство в икономиката и културата. Едновременно с това приоритет в работата й са глобални проблеми като измененията на климата, дигиталната трансформация и др. Председателството на В40 е ротационно, за срок от една година. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!