Обратно към категорията

В котленското село Нейково на 7 май ще бъде отбелязана 146-годишнината от Априлското въстание

Добавено на: 05.05.2022 08:36
   

В котленското село Нейково на 7 май ще бъде отбелязана 146-годишнината от Априлското въстание. Това съобщиха организаторите от Община Котел заедно с кметското наместничество в Нейково, Народно читалище „Изгрев – 1928" и Фондация  „Стоил войвода".

Програмата ще започне от 20:30 часа пред кметството в селото, като включва поднасяне на цветя, музикални изпълнения с участието на фолклорна група „Синчец" към НЧ „Изгрев – 1928", с. Нейково и фолклорен клуб „Лазур". Честването на годишнината ще завърши с тържествена заря.

На 10 май 1876 година край котленското село Нейково се сражава четата на Стоил Войвода. Той е помощник, апостол на Иларион Драгостинов и войвода на чета във Втори Сливенски революционен окръг по време на Априлското въстание. След избухването на въстанието дружината му води тежки сражения с турските потери, тръгнали по следите им след падналия сняг. Стоил Войвода е ранен при битката при Нейково, а на 13 май е заловен край село Бинкос. Заради отказа да върви вързан, е обезглавен.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!