Обратно към категорията

Местният парламент в Сливен прие бюджета за 2024 г., Програмата за управление и други важни предложения   

Добавено на: 15.02.2024 14:33
   

На редовната си сесия днес градският парламент в Сливен одобри Програмата за управление на Общината за мандат 2023 – 2027 г. Документът е продължение на програмата от предходния мандат и извежда на фокус надграждане на постигнатото до момента.

„Следващите четири години са важни за Общината. Започва изпълнение на изцяло нов програмен период, свързан интегрираните проекти за териториално развитие и възможностите, които те дават. Бяхме сред първите общини, които внесоха своя концепция за инвестиции“, коментира кметът Стефан Радев. Той припомни, че Община Сливен се е включила като партньор в концепциите на общините Бургас – за детското здравеопазване и на Ямбол – в концепцията за подобряване на градската среда. По думите му, предстои сега концепциите да бъдат приети от регионалните съвети. „Имаме очаквания и по Плана за справедлив преход, свързан с промените в „Марица Изток“ – Община Сливен и бизнесът да могат да получават средства за развитие. През следващите няколко години се планират инвестиции от Общината и бизнеса с подкрепата на  структурните фондове“, посочи още градоначалникът.

Общо 74 точки бяха дискутирани и гласувани днес. Сред подкрепените беше бюджетът на Община Сливен за 2024 г. С мнозинство бе гласувана и промяната в Наредбата за условията и реда за провеждане на обществено обсъждане на проекти по чл. 4 от Закона за общинския дълг. Стратегията за управление на общинската собственост за 2024-2027 г., също получи необходимата подкрепа. Бе гласувано още партньорството на Общината в проекти на градове и организации - част от мрежата на Програма „Предизвикателство „Интелигентни градове“ (Intelligent Cities Challenge) на Европейската комисия.

Местният парламент одобри предложението Общината да кандидатства по обявена процедура за продължаване дейността на Областния информационен център в Сливен.

В днешния дневен ред бе включено и утвърждаване на тазгодишната програма за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи и на плана за младежта за 2024 г. Подкрепа получиха и културният календар на Общината през настоящата година, и отчетът за дейността на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН). Беше определена и датата на провеждане на Националния детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“.

Друга точка бе свързана с утвърждаване на списъка на общинските жилища по предназначение.

В хода на заседанието беше гласуван и новият състав на Комисията по символика за мандат 2023 – 2027.

Общинските съветници одобриха провеждане на информационна кампания във връзка с безплатно годишно извозване на строителни отпадъци в рамките на 3 куб. м на домакинство.

В днешния дневен ред отново бяха включени отпускане на финансови средства и  помощи за граждани.

Сесиите на Общински съвет – Сливен вече се излъчват на живо. Днес бе първото заседание, което жителите на общината и всички, които проявяват интерес имаха възможност да гледат онлайн. То се предаваше от зала „Май“, където обичайно заседава местният парламент.

Подробни материали за предложенията от дневния ред се съдържат на посочения линк: https://obs.sliven.bg/dneven-red-na-sesiite


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!