Обратно към категорията

Нова Загора празнува на Петковден

Добавено на: 14.10.2023 08:21
   

Нова Загора празнува на Петковден, като събитията, свързани с празника, започнаха в началото на месеца, съобщиха от общинския пресцентър. Празничният ден ще започне със света литургия в църковния храм „Света Петка Българска“ – покровителка на Нова Загора. От 10 часа на централния площад ще има тържествената церемония с участието на Национална гвардейска част и Гвардейски представителен духов оркестър.

За първи път градът ще бъде домакин на фестивала „Фолклорна омая“. В обедните часове на деня състави от различни градове, след танцувално дефиле, ще покажат своите умения на Градския площад. От 19 часа пред Народното читалище „Д. П. Сивков – 1870“ ще има концерт на певицата Петя Панева.

Петковден е един от големите народни празници, с които се отбелязва настъпването на зимата и се бележи краят на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Неслучайно е празник на градовете, където поминък е предимно земеделието.

Градът е втори по големина в областта след Сливен и е административен център на община Нова Загора. По данни на НСИ населението на община Нова Загора е 30 569 души. Общината включва 33 населени места.

На Петковден в област Сливен своя празник честват градовете Нова Загора, Твърдица и Кермен.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!