Обратно към категорията

В новите обществени поръчки: Четири пъти по-малко пари за поддръжка на републиканските пътища

Добавено на: 14.08.2023 10:08
Снимки: илюстративна
   

Четири пъти по-малко средства са планирани за поддържането на републиканските пътища в страната в обявените нови обществени поръчки от Агенция „Пътна инфраструктура“, провери 999.

105 497 310 лв. без ДДС е прогнозната стойност на обществената поръчка за поддържането на републиканските пътища в Югоизточен район. От тях за територията на област Ямбол са планирани 20 095 500 лв., за територията на област Сливен – 19 800 000 лв., останалите са за областите Бургас и Стара Загора.

За прекратената от Агенция „Пътна инфраструктура“ през юли обществена поръчка за републиканските пътища в Югоизточен район прогнозната стойност беше 428 946 025 лв. без ДДС. Кандидатите за обособената позиция за област Ямбол бяха четири дружества, за област Сливен – две дружества.

Срещу решението на АПИ за прекратяване са открити 4 производства в Комисията за защита на конкуренцията от 2 и 3 август, установи още нашата проверка. Решения по тях още не са постановени.

Новата обществена поръчка беше обявена на 9 август. В нея са запазени само текущият ремонт, аварийните дейности и зимното поддържане, отпаднали са основните ремонти на пътища.

За първи път изпълнителите няма да се избират по технически критерии, а само по предложена най-ниска цена.

Другата разлика със спрените преди месец стари поръчки е, че новите са със срок от 18 месеца, докато предходните от месец февруари бяха за 4 години. Срокът за кандидатстване е близо месец - до 7 септември. "Целта на обявените процедури е във възможно най-кратък срок според законовите разпоредби да бъдат сключени договори за поддържане на републиканските пътища", обявиха от АПИ.

Същата е ситуацията и с останалите 6 обществени поръчки – за поддържането на републиканската пътна мрежа в останалите планови райони, както и за за поддръжката на автомагистралите в страната. Прогнозна стойност на поръчката за автомагистралите е 167 537 500 лв. без ДДС., като от тях 74 443 050 лв. са за АМ „Тракия“ на територията на областите София, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!