Обратно към категорията

Община Сливен организира фотоизложба, посветена на биоразнообразието  

Добавено на: 17.05.2024 08:05
   

Община Сливен организира фотоизложба, посветена на биоразнообразието. Тя ще бъде под надслов „В дивото“ и ще бъде открита на 22 май, когато международната общност отбелязва Деня на биоразнообразието.

До 15 юни жители и гости на Сливен могат да разгледат фотоекспозицията, която ще бъде подредена във фоайето на зала „Сливен“. Официално откриване е насрочено за 11 ч. във фоайето на залата.

Фотоизложбата събира в себе си невероятната красота на повече от сто интересни вида, част от които са доста редки и с висока консервационна стойност. Снимките са ценно богатство, представящи невероятни кадри на животни и растения, които се срещат в Сливенска планина, река Тунджа и други региони на общината. Те са дарени на отдел „Екология“ във връзка с изработването на карта за устойчив и алтернативен туризъм.

Автори на снимките са световно известни български учени и фотографи - Борис Белчев, Здравко Колев, Георги Попгеоргиев, Георги Герджиков. Другите автори са любители фотографи, учени и експерти, обикаляли природата дълги години с основна цел - знание и опазване на биоразнообразието. Сред тях са Надя Гетова, Николай Долапчиев, Стоян Николов, Георги Диловски. Любовта и интересът  към природата тласкат тези фотографи да се докоснат до тайните на дивия свят. В изложбата са включени и снимки от фотокапани, които показват живота на дивите обитатели в гората. Към всички тези автори и снимки ще бъде включена и една пътуваща от няколко години фотоизложба на „Зелени Балкани“, която цели запознаване и докосване до редки местообитания и видове от европейската мрежа „Натура 2000“.

През последните години Община Сливен отделя специално внимание на опазването на биоразнообразието. Тя е първата Община, която стартира обследването на сградите за саниране, за наличието на защитени видове птици и прилепи, с цел прилагане на мерки за опазването им при изпълнение на строителните дейности, във връзка с прилагане на Закона за биологичното разнообразие и инструкциите на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Международният ден на биоразнообразието е обявен през 1992 г. Тази година темата е „Бъди част от Плана“. План, включващ в себе си, различни мерки за възстановяване на местообитания и намаляване загубата на биоразнообразие. Важно е да се намери  балансът между развитието на човешката цивилизация и опазването на биоразнообразието.

При слънчево време снимките може да бъдат позиционирани и на открито за привличане на повече посетители.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!