Обратно към категорията

Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаици  

Добавено на: 15.05.2024 12:47
   

Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаичен парк. Това стана ясно по време на провелата се дискусия на кмета Стефан Радев с общински съветници. Срещата се състоя в Общината по покана на градоначалника. До решението, около което се обединиха всички участници, се стигна след разискване на различни мнения и предложения по темата, както и анализ на пазара на ел. енергия, който по последни данни, бе определен като твърде променлив, динамичен и рисков. 

Темата отново ще бъде дискутирана през есента, след внимателно проучване на пазара.

Идеята за изграждане на фотоволтаичен парк от Общината за собствено потребление се обмисля още от края на 2021 г. Бизнес-проектът предвижда изграждане на две идентични фотоволтаични централи с мощност по 3,5 мегаватчаса. Средствата за едната от тях вече са осигурени от постъпления в размер на 4,8 млн. лева по договор за възмездно право на строеж, припомни кметът Радев. За изграждане на втората ще се използва заем до 5 млн. лева, при изгоден лихвен процент и срок за изплащане от 15 години, 2 от които са гратисен период.

Към момента Общината вече разполага със становище от „Електроразпределение Юг“ и окончателен договор за присъединяване към електрическата мрежа, технически проект и разрешение за строеж.

„На практика можехме да започнем изграждането още в началото на 2024 г. В същото време ситуацията е динамична - има голяма волатилност на цените на ел. енергията“, посочи Стефан Радев. Той цитира данни от последните  месеци за средната цена на търгуваната електроенергия на българския пазар. Цифрите, по думите му, пораждат редица въпроси, неясноти и колебания дали Общината да продължи работата по този проект. Към мнението му в тази връзка се присъединиха и общинските съветници.

В рамките на продължилите дискусии около различни алтернативи, бе решено временно отлагане на дейностите по изграждане на фотоволтаичния парк. Обсъждането ще продължи наесен, като Общината остава отворена за предложения и мнения, увери кметът Стефан Радев.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!