Обратно към категорията

Община Сливен започва облагородяването на района около църквата „Света Петка“  

Добавено на: 07.08.2023 14:35
   

Община Сливен започва дейности по облагородяване на пространството около новостроящата се църква „Света Петка“ до Парк „Юнак“.  Началото бе дадено днес с водосвет, символична първа копка и подписване на Акт 2 за откриване на строителната площадка.

„Надяваме се да превърнем пространството в едно привлекателно място за нашите жители и гости. Дълго чакан момент е откриването на новия храм, който се намира срещу най-големия квартал на Сливен – „Дружба“. В разговорите ни с отец Йоан планираме официално църквата да отвори врати на Петковден“, заяви пред журналисти кметът Стефан Радев. Сред присъстващите днес бяха председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, ресорният зам.кмет Камен Костов, предстоятелят на храма отец Йоан Петров, представители на фирмата-изпълнител и на надзора.

Проектът за благоустрояване на Община Сливен предвижда полагане на около 1 дка пътна настилка около храма, автоматична поливна система, озеленяване и осветление. Той е на стойност около 330 хил. лв. и включва още обособяване на паркоместа и рампи за достъп на хора с увреждания и монтаж на камери за видеонаблюдение. Общината предвижда и укрепване на хълмовата част, където се намира църквата.

Сливенският градоначалник допълни, че инвестициите в района и осигуряването на достъпна среда за жителите ще продължат и занапред. В тази връзка той припомни, че в края на март т.г. бе изградена изцяло нова улица през парк „Юнак“, която свързва бул. „Стефан Стамболов“ с кръговото движение на бул. „Георги Данчев“.

Градежът на храма започна през 2008 г. Той ще бъде с разгърната застроена площ от 807 кв.м и 19 м височина до купола с голяма камбанария. Проектът е изработен от доц. д-р арх. Минчо Ненчев, преподавател в архитектурен факултет, катедра „Градоустройство“ в УАСГ - София.

Фирмата-изпълнител на проекта е „Гео-кри“ ЕООД – Сливен, надзорът е поет от „Новел“ ЕООД. Срокът за изпълнение е 60 календарни дни.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!