Обратно към категорията

Повече зеленина и места за отдих по облагородената „алея на розите“ в Сливен

Добавено на: 10.07.2024 14:41
   

Пешеходната зона по улица „Никола Фурнаджиев“ в Сливен вече е напълно обновена и облагородена. Община Сливен започна изпълнението на проекта в края миналата година, а неговото напълно приключване днес вече е факт. Кметът Стефан Радев посети обекта, за да провери приключилите дейности.

„Доволен съм от крайния резултат. Това е един проект, който премина през различни перипетии. Първоначално беше планирано алеята да е по-тясна, основно заради ограниченията в бюджета. Целият проект е изпълнен за около 420 хиляди лева с ДДС, а е голям обемът от работа. Идеята наистина е новаторска. Нямаме досега такъв обект“, обясни кметът и допълни, че засадената пълзяща растителност трябва да покрие голяма част от алеята, като така ще се получи зелен тунел, който да свързва Градската градина с парк „Юнак“.

„Искахме да се възстанови старата слава на тази алея в града – като „алеята на розите“, с много озеленяване, с нови места за отдих и за срещи на хората. Има водни стени като атракция и които предполагат разхлаждане през горещите месеци. Доволен съм от изпълнението, поздравления за изпълнителите. Наистина, с бюджета, който имаше този проект, ефектът е добър“, добави още Стефан Радев.

А за това, че ефектът е добър, сподели и случайно преминаващ гражданин. Нели Николова отбеляза, че мястото е станало много хубаво и е една чудесна придобивка за жителите на Сливен.

„Много хубаво стана. Много е приятно, особено вечер, когато не пече толкова силно, е разкошно. Може да седне човек на пейките. Красиво е. Това, което беше преди, не беше приветливо. А с това обновление – хубаво е за гражданите на Сливен и сме доволни“, сподели мнението си Нели Николова.

От своя страна кметът Радев отново призова направеното да се пази и да не се руши.

„Сега остава да опазим всички ние това, което имаме. Вандализмът е нещо, за което трябва да говорим, да възпитаваме и нашите деца, че нашият град е нашият дом. Трябва да го пазим така, както пазим собствените си домове“, заключи Радев.

Община Сливен започна изпълнението на пилотния проект за адаптация към изменението на климата в края на октомври 2023 година. Целта на проекта е да се облагороди околното пространство чрез изграждане на нова зелена инфраструктура. Той съчетава редица мерки за адаптация и смекчаване към климатичните промени, обособяване на зони за борба със затоплянето в градска среда и така наречения ефект на „топлинния остров“. По цялата дължина на алеята са монтирани нови пейки за отдих, изградени са водни стени, поставени са нови кошчета за отпадъци, изградена е система за капково напояване на растителността.  


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!