Обратно към категорията

Правителството даде разрешение за ремонт на лифта край Сливен

Добавено на: 23.12.2022 07:26
   

Правителството даде разрешение за ремонт на лифт „Пътническа въжена линия Сливен-Карандила“ край Сливен. Това каза в интервю за БТА Стоян Марков, заместник-кмет по икономическо развитие в община Сливен. Ремонтът е част от големия интергиран проект за развитието на туризма и културно-историческото наследство на община Сливен, финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж" и Фонда на фондовете.

"Лифтът е най-бързият, екологичен и удобен обществен транспорт, който има Сливен между града и местността Карандила в Природния парк "Сините камъни", посочи Марков. Направени са всички съгласувателни процедури, необходими за основния ремонт на лифта - изготвени са техническите проекти, количествено-стойностните сметки, всички съгласувания и разрешения с Министерството на земеделието и Министерския съвет. Предстои да се пусне процедура за избор на изпълнител, като се очаква в началото на пролетта да започне ремонтът.

Ще бъдат подменени седалките, включително и такива, подходящи за хора в неравностойно положение и за превоз на велосипеди. Предстои подмяна на въжета и двигатели, ремонт на двете лифтени станции и пространствата около тях, обособяване на чайна, зала за събития, отдаване на велосипеди под наем. В проекта е заложен срок за ремонт между шест и осем месеца.

През следващата година се навършват 50 години от пускането на лифта, ние се надяваме с нашия проект да му вдъхнем още 50 години живот", каза Стоян Марков.

Лифтът за Карандила е отворен, като тези в Сопот и местността Паничище в Рила. Пътническата въжена линия "Сливен - Карандила" е открита на 20 март 1974 година. Дължината на линията е 1895 метра, капацитетът е 270 души на час във всяка посока. Времето, за което пътниците стигат от станция до станция е 20 минути. Ежегодно се извършва техническа проверка.

Общата стойност на "Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в община Сливен" е над 8 600 000 лева. В него са включени още възстановяване и консервация на къщи-музеи,  Първата държавна текстилна фабрика и крепост Туида, облагородяване на пространства, дигитализация и виртуално представяне.

Източник: БТА


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!