Обратно към категорията

Проучване на "Жажда за живот": България се проваля в безплатното и анонимно изследване за ХИВ в малките населени места

Добавено на: 03.06.2022 20:19
   

Провеждането на консултиране преди и след изследването за ХИВ е напълно изоставено, а практиките по съобщаване и потвърждаване на положителния ХИВ резултат са разнородни. Липсва и насочване към програми за психосоциална подкрепа на хората с положителен резултат, показва изследване на сдружение „Жажда за живот“.

Тревожни тенденции по отношение на достъпа и качеството на възможностите за изследване за ХИВ в страната, както и на възможностите за последваща психосоциална подкрепа за хората, носители на вируса, показва изследване на случаи в малки населени места, осъществено от изследователи на сливенското сдружение „Жажда за живот“, член на Националната пациентска организация.
Държавно финансирани възможности за безплатно и анонимно изследване за ХИВ практически липсват в повечето градове в България. Такива няма дори в областни центрове като Благоевград, Видин, Шумен, Кърджали. Широко използваната опция за изследване при необходимост е в частните лаборатории. Този факт доказва, че дългогодишно полаганите усилия на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ за разкриване на КАБКИС, обучение на персонал и осигуряване на широк достъп до безплатно и анонимно изследване за ХИВ са останали в историята. Това поставя особено сериозни въпроси относно достъпа до изследване и консултиране за най-уязвимите общности, като например ромската.

Изследването за ХИВ в частни лаборатории поставя две сериозни бариери пред хората: цена и липса на анонимност. Възможността за анонимно изследване за ХИВ, макар и изрично уредена от Чл. 12 (2) на Наредба 47/11.12.2002 г., на практика е недостъпна. Цената на ХИВ изследването в частна лаборатория варира от 7 до 20 лв., като в повечето случаи е около 15 лв. Въпреки, че като цяло цената е достъпна за българския стандарт, за най-уязвимите представители на ромската общност например, липсата на безплатни възможности е бариера пред достъпа, особено за регулярно изследване.

Дори по-притеснителна от финансовите бариери е липсата на дейности за адекватно консултиране, психосоциална подкрепа и навигиране в здравната система. Провеждането на консултиране преди и след изследването за ХИВ е напълно изоставено, а практиките по съобщаване и потвърждаване на положителния ХИВ резултат са разнородни. Липсва и насочване към програми за психосоциална подкрепа на хората с положителен резултат. Това е особено тревожно при една диагноза като ХИВ, която е съпроводена със сериозна обществена стигма, ограничаваща съществено възможностите за разговор и консултиране.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!