Обратно към категорията

Сливен чества 130 години от рождението на Елисавета Багряна

Добавено на: 23.10.2023 10:19
   

Творческа вечер по повод 130-годишнината от рождението на Елисавета Багряна организира Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен, съобщиха от културната институция.

Събитието ще бъде на 24 октомври и ще започне с откриването на художествено-документална изложба. Творческата вечер ще продължи с премиера на документалния филм „Животът, който исках да бъде поема“, посветен на живота и творчеството на българската поетеса.

Експозицията „Елисавета Багряна - вечно търсеща и винаги вярна на себе си“ се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен в партньорство с Национална библиотека “Св.св. Кирил и Методий“ , Софийска градска художествена галерия (СГХГ), Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ - Велико Търново, Държавен архив - Сливен и др. Представени са ръкописи, оригинални документи, писма, снимки, първи публикации в периодичния печат и книги на поетесата, графични рисунки, както и портрет на Елисавета Багряна, дело на художника Марин Подмолов, от фонда на СГХГ.

В зала "Сливен" ще се състои премиерата на документалния филм „Животът, който исках да бъде поема“ по идея и сценарий на д-р Росица Петрова – Василева и режисьора Христо Симеонов, с участието на актьорите Елена Петрова и Христо Христов Симеонов, продуциран от РБ „Сава Доброплодни“. Снимките са реализирани със съдействието на Фонд „13 века България“. Сценарият е изграден върху много автентични документални материали, спомени и интервюта на поетесата и дава непредубеден поглед върху нейния живот и дело, казват от екипа.

Проявите са част от официалната програма за отбелязване на празника на Сливен – Димитровден.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!