Обратно към категорията

В Сливен се провежда специализирано обучение за новите измерения на престъплението трафик на хора

Добавено на: 07.03.2024 11:56
   

Днес 07 март 2024 г., в Сливен се провежда специализирано обучение за педагогически специалисти от региона на тема „Новите измерения на трафика на хора и рисковeте от въвличане на деца в сексуална експлоатация”. Събитието се организира от Владимир Друмев, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен в партньорство с Община Сливен и А21 България.

Специализираното обучение беше открито от Пепа Чиликова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности” на Община Сливен и председател на МКБТХ – Сливен, която приветства организаторите и участниците, и благодари за ползотворното сътрудничество. „Стратегическа цел на днешното специализирано обучението е да надградим взаимодействието с Вас педагогическите специалисти, за да можем всички заедно да постигнем по-ефективен превенционен процес в училищна среда, включително чрез активното включване на родители в превантивната работа, подобряване на идентификацията, както и насърчаване на докладването на престъплението чрез Националната телефонна линия за борба с трафика на хора: 080020100”, заяви Чиликова.

В откриването се включи и Моника Николова, изпълнителен директор на А21 България. „Благодаря на г-н Друмев за дългогодишното партньорство по линия на противодействие на трафика на хора. Днес поставяме акцент върху новите измерения на престъплението и рискове, на които са изложени децата ни. Именно за това вярвам, че обучението е от изключителна важност”.

Лектори на специализирано обучение са Антоанета Василева, първи вицепрезидент на Експертната група за борба с трафика на хора (ГРЕТА) към Съвета на Европа и Диана Китова, психолог и психотерапевт, ръководител на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора, част от екипа специалисти по Психологическа и психотерапевтична практика към Института по психология на групите.

В събитието участват 30 педагогически специалисти от гр. Сливен, гр. Нова Загора, гр. Шивачево, с. Желю Войвода, с. Злати Войвода, с. Крушаре, с. Любенова махала, с. Самуилово, с. Сборище и с. Сотиря.

По последни данни на Европейската комисия въпреки постигнатия напредък в борбата с трафика на хора, престъплението продължава да бъде сериозна заплаха в Европейския съюз и всяка година са застрашени хиляди хора, особено жени и деца.

Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация продължава да бъде най-често докладваната форма на престъплението. Почти три четвърти или 72 % от всички жертви в Европейския съюз и 92 % от жертвите на сексуална експлоатация са жени и момичета, а близо една четвърт от всички жертви на трафик са деца. Именно децата са изложени на голям риск да станат жертви на трафиканти чрез интернет.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!