Обратно към категорията

Сливен: Сключени са първите 14 договора за общинската подкрепа при  обследването на блокове

Добавено на: 17.03.2023 15:25
   

Първите договори за предоставяне на общинска финансова подкрепа за енергийно и техническо обследване на жилищни сгради бяха подписани днес от кмета Стефан Радев. Четиринадесет сдружения на собственици ще получат помощ в размер на 207 601, 69 лева.  

За предоставяне на общинско финансиране бяха одобрени всички общо 80 сдружения по Закона за етажната собственост, които ще кандидатстват пред националната програма за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост.  Общият размер на предвидената сума е 1, 100 млн. лева. Сключването на договори продължава.

„Радваме се, че вече тече реалният процес за предоставяне на общинската подкрепа, и се надяваме сдруженията да успеят в определения срок до края на май да кандидатстват по националната програма. Направихме всичко възможно, за да ги улесним в обследването на жилищните сгради, което за разлика от предишната програма за саниране, сега не е безплатно“, заяви кметът Радев. „Както и преди сме коментирали, настоящата национална програма за саниране е с нисък бюджет. Силно се надяваме, че повече жилищни блокове в Сливен ще бъдат одобрени за саниране, но класирането не зависи от нас, общините. То се извършва от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Силно се надяваме също, че е възможно в близко бъдеще да бъде осигурен по-голям финансов ресурс от държавата, до който да имат достъп повече сдружения“, каза още кметът.

Община Сливен започна информационна кампания за процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап 1“ още края на м.г. На 3 ноември кметът Радев и ресорните му заместници поканиха председатели на сдружения на собственици, домоуправители и граждани  на разяснителна среща.

Сумата от местния бюджет за финансова подкрепа при техническото и енергийно обследване на блоковете бе увеличена от 300 хил. на 1,100 млн. лева  в отговор на проявения голям интерес от кандидатите за саниране. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!