Обратно към категорията

Сливенската ромска общност реагира на кадрите на Би Би Си за изолацията (ВИДЕО)

Добавено на: 06.02.2021 11:58
   

Със специален видеорепортаж за изолацията на ромите в Европа по време на пандемията Би Би Си публикува преди дни кадри от сливенския квартал „Надежда“.

В репортажа се припомня времето, когато районът беше под карантина заради коронавируса, а жителите му са изолирани в нехигиенични условия и без работа.

Ромските общности са едни от най-маргинализираните в Европа. Над 10 млн. души живеят до голяма степен в бедност, често в пренаселени райони.

Пандемията още повече ги отделя от обществото, обобщава Би Би Си във видеорепортажа, озаглавен „Дори и кучетата не могат да живеят така“ при пандемия от Covid-19.

Реакцията на общността не закъсня. Публикуваме техния коментар по темата без редакция:


Позиция на Постоянна Ромска Конференция – Област Сливен

Относно филма на БиБиСи за кв. Надежда, гр. Сливен.

Всички в България знаем, за така наречените гета – тези пропасти на бедността и отчаянието, които са разхвърляни из цялата ни страна. Всички знаем, че държава е изоставила тези места от десетки години…Кого да обвиним за това – безразсъдни политици или слабо развитото ни гражданско общество.

Можем да продължим да се въртим в този омагьосан кръг, още дълги години, живеейки в паралелни светове, затворени в нашите отделни квартали, отделни училища, отделни сектори в болницата и отделни работни места…или да запретнем ръкави и да заработим заедно – роми и не-роми, заедно с политиците, които се заклеват да служат на гражданите на републиката ни, за една по-добра родина, по-добра България – прогресивна и просперираща европейска държава.

В Сливен, за всички ни стана ясно, че не може едностранно да се решават проблеми, които засягат цялото общество. Трудностите на ромите са трудности на цялото ни общество. В региона има бизнес сектори и големи промишлени сегменти, които изцяло зависят от работниците и служителите от ромската общност.

Местната власт и кметът на община Сливен вече активно търсят взаимодействие с нас при решаването на предизвикателствата, пред които се изправяме. Един конкретен пример за това е иновативния подход, който се изработи в Сливен в сътрудничество между кметската администрация и ромската общност за справяне с кризата около Ковид19 и предотвратяване на тоталния „локдаун“ на кв. Надежда. Подход, който се превърна в модел и политика на национално ниво и пример на международно ниво.

Натрупаните проблеми са много, заболяванията в обществото ни се увеличиха и влошиха. Изцеляването и Възстановяването ще отнеме време. Но там, където има уважение и желание заедно да вървим напред, там винаги ще има Надежда, Сила и Резултат.

Сливен е бил винаги град, в който български граждани от различни етноси – роми, арменци, турци, украинци, каракачани и българи са търсели мира, разбирателството и сътрудничеството в стремежа да превърнем града и родината ни в по-добро място за живеене, споделяйки заедно трудности и радости.

Историята на града ни ясно показва, че докато не се включат в решаването на проблема тези, които най-много са засегнати от него – нищо няма да се получи. Докато не се включи ромската общност в процеса на формиране и изпълнение на политиките касаещи ромската общност, няма да са успешни каквито и да е програми и мерки. Политиците не могат да се справят с проблемите на хората – без хората. Политиците не могат да се справят с проблемите на ромите без ромите…

Добре е да си помислят за това тези, които скоро мислят да се кандидатират за народни представители…готови ли са да се закълнат, че ще работят за българските граждани от ромски произход. Готови ли са да работят заедно със българските граждани от ромски произход за една по-силна и по-европейски живееща и изглеждаща България.

Видеото на BBC:


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!