Обратно към категорията

Светият Синод решава на 12 и 13 март за Сливенската митрополия

Добавено на: 11.03.2024 09:00
   

Изборът на нов Сливенски митрополит е в дневния ред отново на Светия Синод. На 12 и 13 март са насрочени заседания на Синода в пълен състав.

Във вторник ще бъде организиран протест на свещеници от Сливенската епархия пред сградата на Светия синод в София. Протестът е от недоволните от касирането на резултатите от избора на епархийските избиратели за кандидати за сливенски митрополит и приемането на промени в наредбата, според която трябва да бъде избран нов сливенски митрополит. С това решение се предизвика напрежение сред духовниците. Един по един различни митрополити започнаха да оттеглят подписите си под решението на Светия синод.

Заявявам с дълбоко съжаление, че и аз, както сподели и Ловчанския митрополит Гавриил, се доверихме на доклада на митрополит Йоан и прибързано гласувах „ЗА“ касирането на епархийския избор и прося прошка за допуснатата от мен грешка“, заявява пловдивският митрополит Николай относно решението за касирането на епархийския избор на сливенски митрополит и издаването на синодална наредба.

Той допълва, че в свое писмо наместникът на Сливенски епархийски престол Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, е предложил през месец април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Пловдивският митрополит Николай е категоричен, че на 12 март Св. Синод трябва да отмени всички свои решения от предходното заседание и на 13 март да извърши каноническия избор за Сливенски митрополит между двамата избрани епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!