Обратно към категорията

Съборът "Зимни празници" в сливенското село Мечкарево ще се състои след двегодишно прекъсване

Добавено на: 24.12.2022 09:51
   

Съборът "Зимни празници" в сливенското село Мечкарево ще се състои след двегодишно прекъсване от 10 часа на 26 декември, съобщиха организаторите от община Сливен, кметството и читалището „Просвета 1925" в селото.

Двадесет и първото издание на регионалния фолклорен празник трябваше да бъде през 2020 година, но бе отложен заради ковид пандемията. През тази година съборът се завръща и на откритата сцена в селото ще бъдат показани зимни обреди и обичаи от състави от различни възрастови групи, певчески и обредни формации от страната и региона.

Съборът е с конкурсен характер и самодейците представят обреди от празниците Игнажден, Бъдни вечер, Коледа - коледуване, Васильовден - сурваки, Йордановден (Богоявление), Ивановден, Бабинден, Ладуване, Атанасовден, Петльовден и други. Участниците се състезават и в конкурси за най-точно възпроизвеждане на зимен обичай, изпълнение на обреден танц, обредни хлябове и сурвакници. В програмата е включено и автентично изпълнение на коледарски групи. Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от професионално жури.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!