Обратно към категорията

Тази неделя гласуват отново за нов сливенски митрополит

Добавено на: 15.05.2024 09:07
   

В неделя, 19 май, ще се проведе епархийски избор за нов митрополит на Сливенската митрополия. В листата, определена от Светия синод са отново Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Герасим, Браницки епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий и Велбъждски епископ Исаак.

Сионий (Стефан) Стефанов Радев е роден на 18.11.1969 г. в гр. София. Бивш ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, в момента игумен на Бачковската ставропигиална св. обител „Успение Богородично“.

Арсений (Атанас Димитров Лазаров) е роден на 18.11.1986 г. в гр. Стара Загора. Бивш директор и ръководител на първата църковна православна телевизия. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм „Св. Марина” - гр. Пловдив. В момента викарен епископ на Пловдивския митрополит.

Мелнишкият епископ Герасим (Александър) Георгиев Георгиев е роден на 2 ноември 1979 г. в гр. София. Главен секретар на Светия синод и председател на Църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Пахомий (Петър) Лозанов Лозанов е роден на 25.04.1978 г. в гр. София. Докато е бил игумен на Дивотинския манастир там се възражда духовният живот, освещават се два параклиса – „Св. Анна“ и обновеният „Св. Седемдесет апостоли“, извършени са укрепителни и реставрационни дейности в централния храм „Св. Троица“, както и ремонти на манастирските здания. С решение на Св. Синод от 12.06.2017 г. е назначен за ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. На 19.10.2021 г. е хиротонисан в Рилската ставропигиална св. обител за Браницки епископ.

Главиницкият епископ Макарий Чакъров е роден на 30.08.1981 г. в гр. София. В момента е викарий на Русенския митрополит.

Велбъждският епископ Исаак (Иван Михаилов Бояджийски) е роден на 09.11.1982 г. в гр. Банско. Втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.

Припомняме, че епархийският избор за сливенски митрополит след кончината на Йоаникий се провежда за втори път. На проведените избори през февруари най-много гласове събраха епископ Йеротей Агатополски и Константийски епископ Михаил. Двамата сега не са в листата, както и Белоградчишкия епископ Поликарп и Смоленския епископ Висарион.

След касирането на избора имаше редица протести от страна на местните духовници. На 12 март Светият синод възложи на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, временен наместник на сливенската митрополия, извършването на пълна финансово-административна ревизия и проверка на имотното състояние на цялата Сливенска епархия, както и пълна проверка на списъците с епархийски избиратели. Такива могат да бъдат само църковни настоятели.

Гласуването на 19 май отново ще е тайно. На 26 май резултатите ще бъдат отново обсъдени от Светия синод и се очаква да се проведе каноническият избор на нов Сливенски митрополит. Той ще встъпи веднага.

Изборът на Сливенски митрополит е важен и за предстоящия избор на нов български партиарх. Той е насрочен за 30 юни.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!