Обратно към категорията

Традиционна седянка и български ястия ще представят на празник в котленското село Нейково

Добавено на: 13.10.2022 13:25
   

Второто издание на празника на българския фолклор и българските традиционни ястия – Нейково 2022 г. ще се състои на 15 октомври от 17:00 часа, съобщиха организаторите от Народно читалище „Изгрев 1928“, с. Нейково, заедно с кметство Нейково и с подкрепата на Община Котел.

През 2020 г. бе първото издание на празника, а през миналата година събитието не се състоя заради ограниченията, свързани с пандемията. Това каза за БТА Диана Недковска, секретар на читалището, чиято е идеята за фолклорния празник. Тя е провокирана от срещата с учителка от селото за разучаване на автентична песен. В разговора на нея й хрумва да се организира празник, посветен и на автентичните гозби от миналото.

През тази година в празника ще участват певчески и танцувални групи от НЧ „Просвета-1919“, с. Мокрен, НЧ „Единство“, с. Жеравна, читалище от Стара Загора и ученици от НУФИ „Филип Кутев“ – Котел, тракийски оркестър от гайда, тъпан, акордеон и кларинет. Те ще изпълнят автентични песни от своите региони.

Гостите на селото ще могат да присъстват на традиционна нейковска седянка, правена в миналото през есента и зимата, за да ронят царевица, да чепкат вълна, да предат и приготвят чеизи. Там младите се опознавали и задомявали, обясни Недковска. Ястията, които ще бъдат показани, са характерни за региона, откъдето са участниците, каза тя. Това са гозби от миналото, правили са ги нашите баби и прабаби. Нейковското читалище ще представи т.нар. кайгана. Това е десерт, нещо като съвременния кекс, обясни тя. Прави се от царевично брашно, с яйца и захар.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!