Обратно към категорията

С тържествена церемония на полигон „Ново село“ бе извършена ротация на българския контингент от състава на многонационалната бойна група

Добавено на: 02.02.2024 07:46
Снимки: Министерство на отбраната
   

С тържествена церемония на учебен полигон „Ново село“ бе извършена ротация на състава на българския контингент в многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която нашата страна е домакин. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

Досегашният заместник-командир на бойната група и национален командир на контингента от Сухопътните войски подполковник Иван Иванов предаде отговорностите си на подполковник Иван Бонев. С церемонията се извърши ротация на механизираната рота от състава на 42-и механизиран батальон – Ямбол с механизирана рота от състава на 31-ви батальон – Хасково. Двете роти са от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада.

На тържествения ритуал присъстваха командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов и полковник Микеланджело Дженки - командир на многонационалната бойна група.  

В обръщението си към военнослужещите от многонационалната бойна група бригаден генерал Станимир Христов подчерта значимостта на проведената подготовка, чиято цел е да затвърди и развие способностите за участие в широк спектър от задачи по прилагане на мерките за усилена бдителност на Алианса и за гарантиране на националния суверенитет. Той изказа благодарността си за успешно изпълнените задачи от досегашния състав на българския контингент и пожела сили и несломим боен дух на военнослужещите от новия контингент.

От август 2023 г. до днес механизираната рота и щабни офицери от състава на 42-ри механизиран батальон – Ямбол проведоха подготовка, която включваше ежедневни занятия, тактически учения и тактически учения с бойни стрелби, съвместно с формированията от многонационалната бойна група. В продължение на шест месеца военнослужещите надграждаха умения и опит и развиваха способности заедно със своите колеги от армиите на страните - участнички в състава на бойната група, припомниха от министерството. 

От днес подготовката продължава с новия състав на българския контингент, в който са включени военнослужещи от 31-ви механизиран батальон-Хасково. Национален командир на контингента и заместник-командир на бойната група е подполковник Иван Бонев.

Командирът на многонационалната бойна група полковник Микеланджело Дженки поздрави своя досегашен заместник-командир подполковник Иван Иванов и благодари на българските военнослужещи за техните заслуги за успешното изпълнение на задачите в състава на бойната група. Бригаден генерал Станимир Христов награди от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков и от свое име военнослужещи от българския контингент, отличили се с професионално изпълнение на задачите си.  

През тази година, когато се отбелязва 20-ата годишнина от членството на България в НАТО, страната ни като активен и отговорен съюзник участва в редица съюзнически операции и учения. Многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която страната ни е домакин, е една от осемте бойни групи, създадени като компонент на възпирането и отбраната на НАТО в Източния фланг на Алианса, след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. 

Министерството на отбраната очаква оферта от Агенцията на НАТО по поддръжка и придобиване (NSPA) за изграждане на инфраструктурата в Кабиле, стана ясно преди дни от отговор на министъра на отбраната Тодор Тагарев до депутата от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев, публикуван на интернет страницата на Народното събрание. Въпросът на депутата е относно надграждането на многонационалната бойна група на територията на България до бригадно ниво. Изграждането на инфраструктура – казарми, сгради за техника, пътища за многонационалната бойна група на НАТО у нас, ще струва почти сигурно над 100 млн. лева, коментира Тагарев по време на изслушване в парламентарната комисия по отбрана през септември м.г. Той отбеляза, че се очаква част от необходимите средства да бъдат осигурени от НАТО.
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!