Обратно към категорията

Вече девет години Центърът за настаняване от семеен тип в кв. „Ново село“ предоставя денонощна грижа на деца и младежи с увреждания

Добавено на: 22.08.2023 10:09
   

Вече девет години социалният център в кв. „Ново село“ осигурява покрив и денонощна грижа на деца и младежи с увреждания. Изграден през 2014 г., той предоставя жизнена среда и условия за пълноценно им израстване и развитие, които към момента на настаняване, не са могли да получат в биологичното семейство, в семейство на близки или роднини, или в приемно семейство. Социалният работник Росица Тодорова, която работи в центъра от самото начало сподели, че целият екип се стреми да създаде среда, близка до семейната, при която децата и младежите да се социализират, да получават необходимата индивидуализирана грижа и да се чувстват комфортно.

Капацитетът на социалната услуга е 14 души. При разкриването й там са били настанени потребители от социалните домове в град Кермен и село Медвен. „Към момента имаме настанени 13 младежи от различен пол и възраст. За тях се грижат социален работник, медицинска сестра и 11 детегледачи“, посочи Тодорова. Услугата е 24-часова грижа за всяко дете и младеж и в зависимост от индивидуалните му потребности. Част от потребителите посещават Дневния център „Свети Стилиян Детепазител” и един от социалните центрове в сградата на бившето училище „Хаджи Димитър“ в кв. „Клуцохор“. Там по индивидуални програми с тях работят логопед, и специални педагози. С трима от потребителите със зрителни нарушения, почасово работят на място  рехабилитатори и кинезитерапевти от Центъра за социална рехабилитация и интеграция за хора със сензорни и физически увреждания. Тодорова сподели още, че едно от децата посещава училище.

Двуетажната сграда разполага с всекидневна,  кухня и трапезария, хол с 3 спални помещения, баня и тоалетна. На вторият етаж са разположени 2 холни и 8 спални помещения с бани и тоалетни. Центърът разполага с прилежащо дворно пространство, където се провеждат дейности и занимания на открито.

Храната за децата и младежите се приготвя и доставя от лицензиран доставчик.

Центърът е изграден по Проект „Деинституционализация на деца в риск, посредством изграждане на центрове за настаняване от семеен тип за деца в риск в община Сливен”. Реализира се по Проект № BG051РО001-5.2.1-0062-С0001 „Предоставяне на социална услуга „Център за настаняване от семеен тип” за деца и младежи с увреждания в град Сливен”. Той е по Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG51PO001-5.2.12 „Да не изоставяме нито едно дете”, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Представянето на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания на ул. „Гаговец“ в района на кв. „Ново село“е част от кампанията на Община Сливен за популяризиране на мрежата от социални услуги – една от най-добре развитите в страната. Целта й е да се повиши информираността сред жителите на общината, заинтересованите лица и техните близки, които имат нужда от подкрепа от социалната сфера. Към материалите има видеа, които се публикуват на Фейсбук страницата на Община Сливен. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!