Обратно към категорията

За поредна година походът „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ събра ентусиасти от Сливенския регион

Добавено на: 18.07.2023 16:58
   

За девети път походът - поклонение „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ събра родолюбиви българи и ентусиасти от Сливенския регион. Тази година събитието приключи днес. Тази година на 18 юли отбелязваме 155 г. от подвига на легендарната чета.

При завръщането си в Сливен участниците бяха посрещнати от зам.кметовете на община Сливен Пепа Чиликова и Румен Иванов на пл. „Хаджи Димитър“. Хората споделиха впечатленията си от похода и благодариха за подкрепата на Община Сливен. След това бяха поднесени цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Всяка година походът започва с отдаване на почит пред паметника на брега на Дунав, който е издигнат край село Новград, община Ценово, Русенска област. Той е на мястото, където през 1868 г. четата е стъпила на българския бряг. Участниците преминаха по бойния път на четниците. Първата спирка бе в свищовското село Хаджидимитрово, а последната - под връх Бузлуджа, където се състоя възстановка на последното сражение на четата. Походът се проведе от 16 до 18 юли и приключи на Агликина поляна над Сливен.

Основният инициатор е поетът и общественик Христо Батинков. Съорганизатор е Община Сливен.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!