Обратно към категорията

Забраняват електрическите тротинетки в райони на Сливен  

Добавено на: 24.04.2024 14:30
   

На предстоящата този четвъртък редовна сесия на местния парламент, ще бъде гласувано частично изменение на общинската Наредба за обществения ред. Това стана ясно на днешната пресконференция на председателя Димитър Митев и негови заместници, на която бяха откроени основните акценти за заседанието.

Като мотив във внесеното предложение, Митев посочи все по-масовото използване на електрически превозни средства от лица от всички възрастови групи по местните улици и пътища, в пешеходните зони и градските паркове. Това налага определяне на правила за използването им, както и ограничение на скоростта, поради сериозния риск за техните ползватели и останалите участници в движението (водачи на МПС, пешеходци, велосипедисти и др.).

„Правим поредната крачка в тази посока. Това е щекотлива тема, която до голяма степен касае не само Сливен, но и цялата страна. Законодателят и всички общински съвети се опитват да регулират по някакъв начин това явление“, заяви председателят Митев.

Ако предложението получи подкрепа, максимално допустимата скорост за движение на този вид електрически превозни средства в града и населените места от община Сливен, ще бъде намалена на 20 км/ч. Освен това ще бъде забранено движението им по - пешеходните зони, тротоарните площи на всички населени места, с изключение на маркираните тротоарни велосипедни алеи, градските градини, площадите и детските и спортни площадки. Водачите ще бъдат задължени да спазват всички ограничения и забрани, изчерпателно изброени в разпоредбите на Закона за движение по пътищата /ЗДвП/. Промените в Наредбата предвиждат още органите на МВР и упълномощените общински органи да имат правото да задържат като доказателствен материал индивидуални електрически превозни средства (електрически тротинетки, електрически триколки и други ППС, съгласно § 6, т. 18б от ДР на ЗДвП). Задържаното ППС ще бъде върнато на законните му собственици след заплащане на глоба по издаденото наказателно постановление.

В частта на Наредбата за контрол над шума в общината, Димитър Митев уточни, че промените касаят по-високи глоби за нарушителите. Целта е размерът на санкциите да бъде максимално доближен до определения в Закона за защита от шума в околната среда.

„Благодаря на колегите-вносители на предложението – Стефка Шевкенова и Георги Тенев! Те го обсъдиха с цялото ръководство на Общинския съвет, дебатирахме го и с правния отдел на Общината. Надявам се утре всички колеги да го подкрепят“, добави в заключение Митев.

Пълният текст на предложението  се съдържа в посочения линк: https://obs.sliven.bg/uploads/554DD170C38B029A440C2136039A4A6C

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!