Обратно към категорията

Започна изкачването на Хайдушката пътека с тежки мяхове с вино

Добавено на: 06.05.2024 10:23
   

За девета поредна година в Сливен се провежда състезание по изкачване на Хайдушката пътека с над 40-литрови мяхове с вино. Надпреварата е в рамките на събора „Хайдушка среща“, организирана от фондация „Стария бряст“, с подкрепата на Община Сливен. Проявата е включена в програмата за Майските дни на културата „Сливенски огньове“. Инструктаж за участниците направи председателят на фондация "Стария бряст" - Стефан Стефанов. Старт на състезанието на днешния 6 май - Гергьовден, даде кметът Стефан Радев, който пожела успех на всички 37 участниците и ги поздрави за уважението към българските традиции и природата на Сливенския край. Изкачването е вдъхновено от записките на воеводата Панайот Хитов, в които той описва как Хаджи Димитър се е изкачил до върха, натоварен с мях с вино, тежащ около 43 литра. Състезанието е създадено в чест на рождението на сливенския войвода Хаджи Димитър – 10 май.

След изкачването на Хайдушката пътека победителите ще се включат в Юнашки игри, които са част от Хайдушкия събор. Те се провеждат на Слънчева поляна в местността Карандила. Включват хвърляне на голям камък, хайдушка борба, хвърляне на нож и др.

Преди изкачването с мяхове, стартираха и бегачи, които ще пробягат трасето за рекорд. Жени, носещи чували с брашно, също приеха предизвикателството да изкачат Хайдушката пътека.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!