Обратно към категорията

120 години от рождението на Джон Атанасов ще бъдат отбелязани в Ямбол и с. Бояджик, откъдето са корените му

Добавено на: 26.09.2023 13:57
   

Сто и двадесет години от рождението на Джон Атанасов ще бъдат отбелязани в Ямбол и село Бояджик – родното място на баща му. По повод кръглата годишнина е предвидена четиридневна програма, съобщи на брифинг Милен Михайлов, управител на териториалната организация на Научно-техническите съюзи (НТС) в Ямбол.

На 2 октомври в сградата на НТС в Ямбол ще бъде открита фото-документална изложба, посветена на Джон Атанасов. На 4 октомври, рождената дата на Джон Атанасов, в с. Бояджик ще бъдат поднесени венци и цветя пред неговия паметник. На следващия ден в Ямбол ще се състои кръгла маса на тема "От Джон Атанасов до информационния век" с модератор проф. Драгомир Добруджалиев. 

На 6 октомври за поредна година в Ямбол ще се състоят традиционното ученическо състезание по информационни технологии и лекоатлетическия крос, посветени на "бащата на компютъра". Кросът се организира за единадесети път, а състезанието - за деветнадесети. Сред темите му тази година ще е изкуственият интелект, каза още управителят на НТС – Ямбол. 

Дядото на Джон Атанасов по бащина линия е сред убитите в Бояджишкия бунт срещу османската власт на 17 май 1876 г., в който загиват близо 200 жители на селото. Успява обаче в прегръдката си да спаси от куршумите своя син Иван – бащата на Джон Атанасов, който впоследствие емигрира в Америка, където създава семейство.

Джон Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. в САЩ. В периода 1939 - 1941 г. той създава първият цифров електронен компютър. През 2023 г. се навършват и 50 години от признаването на неговия принос за създаването на компютъра. Това се случва през 1973 г. след няколкогодишен съдебен процес, припомни Михайлов.

През 1970 г. академик Благовест Сендов осъществява контакт с Джон Атанасов и същата година той посещава за първи път България и родното на баща си село Бояджик. Втората му визита в страната ни е през 1985 година, когато отново гостува в с. Бояджик и в Ямбол.

През 1998 г. на фасадата на НТС – Ямбол е поставен орелеф на Джон Атанасов, който е първият негов паметник в България. През 2003 г. в Бояджик бе издигнат паметник на Джон Атанасов, по повод 100 години от рождението му. Читалището в селото също носи неговото име. 

Честванията, посветени на "бащата на компютъра", се организират от НТС – Ямбол, общините Тунджа и Ямбол, Регионалното управление на образованието в Ямбол, кметството, читалището и училището в село Бояджик. 

 

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!