Обратно към категорията

36 750 души в област Ямбол очакват пенсии от 9 януари

Добавено на: 07.01.2023 10:37
   

Броят на пенсионерите в област Ямбол е 36 750 души, показа справка на 999 в сайта на НОИ. От тях 34 722-ма са с персонални пенсии, останалите са наследствени. 

Минималната пенсия от 467 лв. получават 9114 души, по-малко пари вземат 4671 пенсионери, а с пенсия в размер на 3400 лв. са 12 души.

Раздаването на пенсиите ще започне от понеделник, 9 януари, и ще продължи до 20 януари, петък, съобщават от Националния осигурителен институт. Пенсиите и добавките на пенсионерите, които се получават по банков път, ще бъдат преведени на 9 януари, а изплащането на сумите чрез пощенските станции ще се извършва по предварително изготвен и обявен от тях график.

От 1 януари изискванията за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на масовата трета категория труд се променят, както следва: мъжете ще могат да се пенсионират при навършени 64 години и 6 месеца и ако имат осигурителен стаж от 39 години и 4 месеца. Възрастта за пенсиониране на жените нараства на 62 години, а изискването за осигурителен стаж е 36 години и 4 месеца. Когато хората не отговарят на посочените по-горе условия, те придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на 67 години, ако имат най-малко 15 години действителен осигурителен стаж.

През 2023 г. се запазва и правото на ранно пенсиониране на лицата до една година преди навършване на възрастта им, при наличие на изисквания осигурителен стаж. От тази възможност могат да се възползват жените, навършили възраст 61 години при стаж 36 години и 4 месеца, както и мъжете на възраст 63 години и 6 месеца, с наличен стаж от 39 години и 4 месеца. Тази пенсия се отпуска пожизнено с намаление от 0,4% за всеки месец недостигащ лицето до навършване на възрастта му по общия ред.

Без промяна от началото на 2023 г. остава сумата, която лицата внасят за така нареченото закупуване на осигурителен стаж – 140,58 лв. за всеки недостигащ месец. Тази сума няма отношение към увеличението на минималната работна заплата, а се изчислява като процент (19,8 на сто) от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, родени преди 1 януари 1960 г., определен със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, определен в разпоредбите с удължено действие на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г., се запазва без промяна от началото на тази година – 710 лв.

Така до приемането на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г. размерът на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица остава 710 лв., съответно и сумата за закупуването на един месец осигурителен стаж – 140,58 лв. (19,8 % от 710 лв.).

Възможностите за закупуване на осигурителен стаж са определени в Кодекса за социално осигуряване, като вариантите за внасяне на необходимите вноски са два: за времето на обучение при завършено висше или полувисше образование, както и за периода на докторантура, или до 5 години при недостигащ стаж за пенсиониране по общия ред.

Пенсионерите с начална дата на пенсията през деветмесечието на 2022 г., откупили осигурителен стаж до 5 години, е 2679, като средният брой месеци недостигащ стаж на едно пенсионирано лице е 23,25. За цялата 2021 г. броят пенсионери с новоотпуснати пенсии, откупили осигурителен стаж до 5 години, е 3840, а средният недостигащ стаж – 22,18 месеца.

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!