Обратно към категорията

42 механизиран батальон отвoри вратите си в Ямбол за празника на формированието – 19 април

Добавено на: 19.04.2024 16:02
   

42 механизиран батальон – Ямбол отвори вратите си за обществеността по случай празника на формированието.

По случай бойния празник на батальона - 19 април, се проведе тържествено приемане на строя и ден на отворени врати, в който освен показ на въоръжение и техника, военнослужещите демонстрираха тактически действия с механизиран взвод и изпълниха ръкопашни схватки от специализиран ръкопашен бой. Проведени бяха и турнири по футбол на малки вратички и по кросфит.

Строя на личния състав прие заместник-командирът по логистичното осигуряване на 2 механизирана бригада полковник Галин Караколев, който поздрави военнослужещите. Полковник Караколев подчерта значимостта на всеки един от тях в ежедневната дейност, като им пожела здраве и професионални успехи от свое име и от името на командира на 2 механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов. С благодарност за изпълнените задачи и проявена отговорност през годината, към своите подчинени се обърна и командирът на 42 механизиран батальон подполковник Иван Иванов, който подчерта със задоволство устойчивата положителна тенденция за утвърждаване мястото на батальона в състава на 2 механизирана бригада. Отличените военнослужещи и цивилни служители бяха наградени, след което бе прочетен поздравителен адрес от генерал-майор Деян Дешков.

В рамките на отворените врати, военнослужещите организираха инициативи за запознаване на ученици с действия по военноприложна медицинска подготовка и проведоха надпревара между ученици от средните училища в Ямбол, Сливен и Болярово. В действията по оказване на първа медицинска помощ на пострадал се включиха учениците от средно училище "Д-р Петър Берон" - гр.Болярово и СУ "Константин Константинов" - Сливен, които се представиха отлично при обучението от бойните санитари на батальона. Единадесетокласниците от тях бяха запознати и с основни правила за стрелба с автомат „Калашников”, както и с правилата за поставяне на противогаз,. Основните образци въоръжение и техника на военното формирование също заинтересуваха присъствалите ученици, за които това посещение в района е първо и премина при нескрит интерес от тяхна страна.

В турнира по футбол на малки вратички между формированията от гарнизон Ямбол, отборът домакините извоюва първото място, а в индивидуалната надпревара по кросфит призовото място е на редник 2-ри клас Ангел Василев - военнослужещ в щабна рота на 42 механизиран батальон.

Емблематичната войнишка боб чорба, приготвена на развърната полева кухня, беше дегустира от всеки желаещ, като по-възрастните посетители използваха възможността за раздумка по спомени за миналото си в срочна служба и някогашните артелчици.

Сред официалните гости на празника бяха областния управител на Ямбол госпожа Биляна Кавалджиева, началникът на гарнизон Ямбол полковник Милен Димитров и кмета на община Елхово господин Петър Гендов.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!