Обратно към категорията

На 5 януари посрещаме първия голям празник за 2021 година

Добавено на: 05.01.2021 07:34
   

На 5 януари честваме първия голям празник за 2021 г. - Попова Коледа. Празникът е наричан още Зимен Кръстовден, Кръста, Водокръст, Водокръщи.

Наричан още Водокръщи, този ден е първия от поредица водни обреди, които по начало са много сходни. Вторият и третият са Йордановден и Ивановден, чиито "водни имена" на места се наричат мъжка Водица и женска Водица.

В 6 часа днес в църковните храмове в Сливенската митрополия започнаха службите за навечерието на Богоявление. Всичките - полунощница, утреня, царски часове и вечерня с Василиева св. Литургия. От 10:00 часа в храм Свети Георги Ямбол ще бъде отслужен Велик Богоявленски Водосвет. Вечерта срещу Богоявление няма богослужение.

Утре на самия Йордановден службите започват в 7.30 часа, Великият Богоявленски водосвет ще е от 11 часа.

Златоустова Литургия ще бъде отслужена в храмовете и на Ивановден – 7 януари. Началото е от 8 часа.

Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо - ще се сбъдне.

Вярва се, че на този ден животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг за да се пречистят и потекат отново. В Родопите смятат, че в тази нощ ветровете се бият помежду си.

На места в Югоизточна и Северна България на този ден по домовете ходят "совойници". Те са неженени моми, облечени като булка и младоженец. Със себе си носят китка босилек и мълчана вода, ръсят домовете на домакините и с песни наричат за здраве и късмет всеки в семейството. Придружени са подобно на коледарите от по-малки момичета, които носят торбите с подаръците, с които са дарени совойниците: дребни пари, брашно, плодове, орехи, сланина, лук.

Трапезата на Попова Коледа е постна: боб, постно зеле, постни сърми, плодове. На места, както на Коледа, се прави обредна пита с пара.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!