Обратно към категорията

Авиобаза „Безмер“ посрещна деца и ученици в международния ден на авиацията и космонавтиката

Добавено на: 12.04.2022 14:34
   

Деца и ученици от община Тунджа имаха възможност да разгледат отблизо 22-ра авиобаза „Безмер“ край Ямбол. Съвместната инициатива е по повод на днешния Международен ден на авиацията и космонавтиката, както и част от програмата за отбелязване на 35-годишнината на общината. 

Младите любители на авиацията се запознаха с историята на авиобазата в нейния музей. В него се пазят документи, снимки, отличия и летателна екипировка. По-любопитните имаха възможност и да пробват пилотска каска. В музея се съхранява и униформата на първия командир на авиобазата от създаването й през 1951 г. – Тошо Луканов Ангелов. Служителите на авиобазата показаха на децата и модернизираните щурмовите самолети СУ-25. 

Любопитен факт от историята на авиобаза „Безмер“ е, че през 1974 г. в нейните редици постъпва станалият впоследствие втори български космонавт Александър Александров. Той служи като летец пилот в авиобазата до 1977 година, когато е избран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос“, разказа за БТА майор Росен Тодоров, командир на ескадрилата за оперативна подготовка на авиационната техника.

Документалният филм „От Авиобаза „Безмер“ до космическа станция „Мир““ запозна децата и учениците с космонавтиката и Александър Александров. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!