Обратно към категорията

Болярово се преклони пред героите на България

Добавено на: 04.03.2024 10:37
   

С тържествени церемонии в Болярово, Попово, Стефан Караджово, Голямо Крушево, Денница жителите на общината отдадоха почит пред героите на България и отбелязаха 146 години от нейното освобождение.

В общоградското поклонение в общинския център взеха участие представители на местната администрация, на структурите на МВР, на политически партии, ученици от СУ „Д-р Петър Берон“, деца от ДГ „Здравец“ и филиали, много граждани.

„Пътят до 3 март минава по стъпките на Момчил юнак, Индже войвода, Стефан Караджа и легията на Раковски, следва заверите на комитетите, основани от Васил Левски, препуска след четите на Ботев и Бенковски, извива към чутовния връх Шипка, където дружните усилия на руския щик и опълченския камък подготвиха капитулацията на османската армия.

На днешния ден сме длъжни да отдадем отново почит и уважение на стотици знайни и незнайни герои и от нашата община, пролели кръвта си за освобождението на България - на братята Пехливанови от Болярово, на големия родолюбец и бунтар - дядо Никола Узуна от Стефан Караджово, на участниците в Странджанската буна, на всички герои борили се за свободата на България. Нека помним и реализираме техните идеи, завети, мечти за силна и свободна България!“, каза в словото си кметът на Община Болярово Христо Христов.

Венци и цветя бяха положени пред паметниците на жителите на населените места в общината, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството.

Учениците от начален етап при СУ „Д-р Петър Берон“ - гр. Болярово подредиха карта-пъзел на България, изработиха малка книжка с важни факти за Трети март и направиха макети от хартия на Шипка - Паметника на свободата.

Народно хоро на няколко кръга се изви на двора на средното училище в чест на България.

Рецитал за Трети март представи театрално ателие ,,Таласъмче“ с ръководител Милена Манолова на общоградския Празник на художествената самодейност и любителското творчество. А учениците от Основно училище „Стефан Караджа“ - Стефан Караджово вплетоха националния трибагреник в танц, посветен на България.

Със стихове и песни за Родината отбелязаха националния празник и в детска градина „Здравец“ и филиали.

В навечерието на празника за първа година централната част на Болярово беше украсена в цветовете на българските символи – националното знаме и мартениците. Инициативата е на ръководството на общината и на родители, които се включиха в проекта „Модернизация на образователната система в Община Болярово чрез качествено интеркултурно образование", финансиран по договор № БС-33.22-4-006/21.08.2023 г., по Конкурсна процедура 33.22 - 2023, приоритет 4 на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!