Обратно към категорията

Болярово със сертификат от Конгрес към Съвета на Eвропа

Добавено на: 23.12.2020 10:41
   

Дни преди Коледа, на 14 декември, община Болярово получи сертификат от Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа. Община Болярово беше избрана заедно със София и Силистра за провеждане на мониторинга по спазване на препоръките на Конгреса за местната и регионална демокрация в България. Срещата се проведе онлайн, а от страна на община Болярово участва заместник-кметът Нина Терзиева. Дискусията води Свитлана Перевертен, косекретар на Мониторинговия комитет, а в нея участваха също докладчиците по местна и регионална демокрация Брайъни Рудкин от Великобритания и Ранди Мондорф от Дания, както и Маркос-Коминос Хлепас, независим експерт по Европейската харта за местно самоуправление.

Как се случва участието на гражданите в местното уплавление, как се получава тяхното мнение, за структурата на общината, правата и задълженията на кметовете и кметските наместници, бяха част от въпросите, на които заместник-кметът Нина Терзиева отговори.

Представителите на Мониторинговия комитет се интересуваха също как граничното положение на общината като външна граница на Европейския съюз с Турция определя и влияе на ежедневието на

жителите и какви са основните предизвикателства пред местната власт на община Болярово.

Питаха също за възнагражденията на общинските съветници - как се определят и от къде се финансират. Има ли изисквания за несъвместимост, както при общинските съветници, така и при кметовете и кметските наместници. Има ли изискване, когато се приемат решения от общинския съвет, те предварително да се съгласуват с областния управител. 

Не мина, разбира се, без коментар и по темата как се е отразила пандемията , породена от Ковид-19 върху живота в общината каква е ролята за преодоляването й на местната власт.

Срещата протече в изключително добронамерена обстановка. Като изказаха удовлетворение, че мониторнгът в България, провел се в периода 14-15 декември приключва точно с община Болярово, представителите на комитета обещаха, ако има възможност през 2021 година да посетят България.

Проведените разговори и допълнително представената информация ще бъдат основа на Доклад за спазването на европейската Харта за местното самоуправление в България, който се предвижда да бъде изготвен и представен на правителството през 2021 г.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!