Обратно към категорията

Бъдещите осмокласници подават заявления за кандидатстване от 8 юли

Добавено на: 04.07.2024 09:45
Снимки: pixabay
   

От 8 до 10 юли 2024 г. ще се приемат документи за кандидатстване в VІІІ клас, съобщават от Регионалното управление на образованието в Ямбол. Приемът ще бъде по два начина: 

 1. По електронен път: Осъществява се в Единната информационна система за изпити и прием на адрес: https://infopriem.mon.bg. Входът в системата е с входящ номер и код за достъп, налични в служебната бележка на ученика. При избиране на професионална паралелка следва да се прикачи сканирано в PDF формат медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика (файлът трябва да е не по-голям от 2 MB). 
 1. Чрез подаване на заявление на хартиен носител: Извършва се в училища-центрове, които за област Ямбол са:
 • СУ „Д-р Петър Берон”, гр. Болярово;
 • СУ „П. К. Яворов”, гр. Стралджа;
 • ОУ „Св. Паисий Хилендарски” гр. Елхово;
 • СУ „Свети Климент Охридски” – гр. Ямбол;
 • ОУ „Любен Каравелов”, гр. Ямбол;
 • ОУ „П. Р. Славейков”, гр. Ямбол;
 • ОбУ „Д-р Петър Берон”, гр. Ямбол.

Работното време на училищата – центрове е от 8.00 ч. до 18.00 ч.

Не е направено разпределение на посочените училища по райони, общини или друг признак.

При подаване на заявление в училище-център е задължително да присъства родител или настойник. При обективна невъзможност да присъства родител, следва упълномощеното лице да представи нотариално заверено пълномощно, с оглед гарантиране истинността на предприетите действия и защита интересите на детето.

В заявлението ученикът подрежда желанията си по реда на предпочитание.

За участие в държавния план-прием в VІІІ клас, учениците, успешно завършили VІІ клас през настоящата учебна година, подават следните документи:

 • заявление за участие в класиране по образец с подредени желания (предоставя се на ученика в училището, в което се подават документите);
 • копие от медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика – за кандидатстващите за специалности от професии, независимо на кое място в заявлението е посочена професионална паралелка (носи се и оригиналът за сравняване).

Ученици, придобили основно образование преди настоящата учебна година и ученици от училища на чужди държави, които желаят да участват в държавния план-прием в VІІІ клас, подават заявление за участие в първи етап на класиране в Регионално управление на образованието – Ямбол, на адрес: гр. Ямбол, ул. „Жорж Папазов“ № 6. Освен посочените по-горе документи, те следва да представят и свидетелството си за основно образование / удостоверение за признато основно образование.

Резултатите от първи етап на класирането ще бъдат обявени до 12.07.2024 г. в Единната информационна система за изпити и прием на адрес: https://infopriem.mon.bg

Записването се извършва в училището, в което ученикът е приет, в периода 15 - 17.07.2024 г. включително.

Класираните ученици се записват в VIII клас в училището в което са приети, като подават следните документи:

 • заявление до директора;
 • оригинал на свидетелство за основно образование или на удостоверението за признато основно образование - за учениците от училища на чужди държави;
 • оригинал на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика - за кандидатстващите по специалност от професия в професионални гимназии и професионални паралелки в профилирани гимназии, обединени и средни училища.

При записване също е задължително да присъства родител или настойник. При обективна невъзможност да присъства родител, следва упълномощеното лице да представи нотариално заверено пълномощно, с оглед гарантиране истинността на предприетите действия и защита интересите на детето.

Във втори етап на класиране участват кандидатите, които:

 • не са класирани на първи етап – те участват, без да подават заявление за участие във втори етап на класиране и се класират по реда на желанията от заявлението за участие в първи етап;
 • са класирани по второ или следващо желание, но не са се записали. В този случай заявлението за участие във втори етап на класиране се подава от 15 до 17 юли 2024 г. в училището, в което ученикът е приет, а желанията от първи етап не се променят и не се пренареждат.

Във втори етап на класиране учениците се класират на мястото си от първи етап или на по-предно свое желание.  Резултатите от втори етап на класиране се обявяват до 19 юли 2024г., след което в периода от 22 до 24 юли 2024 г. класираните ученици следва да се запишат в училището в което са приети или губят мястото, на което са класирани.

Участието в трети и четвърти етап на класиране е аналогично на първи. Право на участие имат ученици, които не са приети или не са кандидатствали до момента.

Сроковете, съгласно графика на дейностите по приемането на учениците са както следва:

 • Обявяване на свободните места за трети етап на класиране - 25 юли 2024 г.;
 • Подаване на заявление за участие в трети етап на класиране - 26 и 29 юли 2024 г.;
 • Обявяване на резултатите от трети етап на класиране - до 30 юли 2024 г.;
 • Записване на класираните ученици на трети етап на класиране - 31 юли и 01 август 2024 г.;
 • Обявяване на свободните места за четвърти етап на класиране - до 02 август 2024 г.;
 • Подаване на заявление за участие в четвърти етап на класиране - 5 и 6 август 2024 г.;
 • Обявяване на резултатите от четвърти етап на класиране - до 7 август 2024 г.;
 • Записване на класираните ученици на четвърти етап на класиране -8 и 9 август 2024 г.;
 • Обявяване на свободните места след четвърти етап на класиране - до 12 август 2024 г.

В заявлението за участие в трети/четвърти етап на класиране се подреждат желанията за обявените свободни места по училища и паралелки.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!