Обратно към категорията

Българо-гръцки събор се провежда край ямболското село Голям манастир

Добавено на: 05.06.2022 16:18
   

Българо-гръцки събор се провежда днес в местността „Църквичката“ на Манастирските възвишения край ямболското село Голям манастир. Проявата се организира за 13-а година от община Тунджа и потомци на изселници от селата Генерал Инзово и Голям манастир в Гърция.

Стотици българи и гърци за поредна година се събраха до възстановения параклис "Св. Атанасий Велики” в местността, където бе отслужен молебен за здраве и раздаден курбан. На събора присъстват над 70 гости от Гърция и официална делегация, водена от кмета на побратимената община Домоку.

Православният храм в труднодостъпната местност на Манастирските възвишения бе възстановен изцяло с дарения и осветен през 2016 г., след като десетилетия преди това тънеше в разруха. Освещаването на храма преди седем години бе направено от български и гръцки свещеници.

Българо-гръцкият събор на Манастирските възвишения води началото си от първите години на 20-и век. Тогава компактното гръцко население напуска околните села, но се ражда традицията всяка година да се събират с местните хора около Спасовден.

БТА


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!