Обратно към категорията

Д-р Диманов: Предстоят фалити на болници поради недостатъчното увеличение в цените на клиничните пътеки

Добавено на: 03.05.2022 11:40
   

Много държавни и общински болници у нас ще изпаднат във финансов и кадрови колапс без адекватно увеличение в цените на клиничните пътеки. В подписания преди дни анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности е заложено средно увеличение от 25 процента, което е крайно недостатъчно. Това каза в интервю за БТА директорът на областната болница „Св. Пантелеймон“ в Ямбол д-р Панайот Диманов, който е и член на Контролния съвет на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ). 

Предстоят фалити на болници, тъй като при тези цени лечебните заведения няма как да осигурят договореното между синдикатите и здравното министерство 100 процента увеличение на основните заплати, прогнозира д-р Диманов. По думите му от НСОМБАЛ настояват за минимум 50 процента увеличение на клиничните пътеки.

Финансовото положение на болниците е утежнено и от растящите цени на консумативите, електроенергията и газа. „Лекарите, медицинските сестри и санитарите в болниците категорично заслужават тези заплати, просто няма откъде да дойдат парите“, коментира д-р Диманов.

Той посочи и пример с ямболската болница, където увеличението е още по-малко – средно 18 процента, тъй като лечебното заведение не работи по скъпоструващи клинични пътеки. „За да имаме такава приходна част, е необходимо през болницата годишно да преминат около 30 000 пациента, което е половината от населението на града. В национален мащаб е същото – половината население на България. Това е невъзможно“, каза още болничният директор.

Държавната болница в Ямбол има и силно завишени стопански разходи, тъй като е единствената останала областна болница от т. нар. павилионен тип в страната. Нейните отделения са разположени в 17 отделни и амортизирани сгради. „Това означава поддръжка на 17 покрива, разходи за локално отопление, тъй като липсва централно. Само за счупени врати, прозорци, брави и т. н. на месец се харчат 50 000 лева. Единственият изход за здравеопазването в Ямбол остава доизграждането на новия болничен комплекс“, отбеляза д-р Диманов.

България е една от страните в Европа с най-много частни болници, които дублират дейностите и поемат част от пациентите на държавните болници, допълни той. Според официалната статистика частните болници у нас са 37 процента, докато в останалите европейски държави са средно 7 процента. „В Ямбол има две частни болници, така е и в много други градове. Откъде да дойде този брой пациенти, който изискват от нас“, коментира д-р Диманов. Според него е крайно време да се смени статутът на областните болници и те да получават финансиране от здравното министерство, тъй като са с над 80 процента държавно участие. „Болниците уж са търговски дружества, а друг им определя цените. Този начин на финансиране и структуриране на здравната система у нас продължава вече над 20 години, но т. нар. пазарно - либерален механизъм не удовлетворява пациентите“, отбеляза директорът на ямболската болница.

Лекарите от болниците ще започнат масово да напускат, поради недостатъчното финансиране, смята още д-р Диманов. „От една страна, ако не могат да бъдат осигурени заплатите, системата ще се взриви и много колеги ще излязат на протести“, прогнозира той. Според него другата причина за масово напускане на работещите в болниците ще е гласуваното 30 процента увеличение на цените на медицинските дейности в първичната и специализираната извънболнична помощ с последните промени в Националния рамков договор. „При това положение няма как да се задържи един лекар да работи в болница и да дава нощни дежурства, като същите средства ще може да си осигурява с по-спокоен ритъм на работа“, посочи директорът на ямболската болница. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!