Обратно към категорията

Дискусия с викторина в памет на Георги Дражев се проведе в Ямбол

Добавено на: 26.04.2024 16:55
   

Историята на Георги Дражев да залегне в учебните програми, за да се знае и разказва от поколенията. Това предложи ученик от Гимназията по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“ – Ямбол по време на дискусия с викторина, организирана от Община Ямбол и Регионален исторически музей на 26 април.

На днешния ден се навършват 176 години от рождението на Георги Дражев, а в тези дни отбелязваме и 151 години от основаването на Тайния революционен комитет и 148 години от Априлското въстание, припомни Цветанка Андреева, уредник в Регионален исторически музей. Тя и колежката й Таня Иванова преведоха представителни отбори на ГСАГД „Кольо Фичето“, Професионална гимназия по икономика „Г. С. Раковски“, Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ и Основно училище „Любен Каравелов“ през паметните исторически събития, довели до освобождението на Ямбол и на България.

Георги Дражев също като Ботев загива на 28 години за свободата, също като Васил Левски е обесен публично заедно с Жеко Андреев, също като Любен Каравелов е бил от заможно семейство и е имал възможност да избере спокойния богаташки живот пред участието си в революционния комитет. Но този „железен здравеняк“, както го описва летописецът на подготовката на Априлското въстание в Ямбол Никола Върховски, както и цялото му семейство избира саможертвата. Благодарение на него, на Захари Величков, на Никола поп Иванов и останалите участници в Тайния революционен комитет в Ямбол, както и на другите герои на България, днес ние сме свободни, бяха изводите на учениците.

Във викторината младите хора показаха добри знания за възрожденския период на Ямбол и бяха категорични, че, както чрез подобни дискусии, така и чрез учебните часове трябва да имат възможност да научават повече за историята на града.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!