Обратно към категорията

Днес отбелязваме Богоявление /Йордановден/. Имениците в Ямбол са 1972 души

Добавено на: 06.01.2024 09:36
   

На 6 януари честваме Богоявление /Йордановден/. Това е един от най-големите християнски празници. На този ден Свети Йоан Кръстител кръстил в река Йордан Иисус Христос.

Православието обединява Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Иисус на река Йордан Бог се появил в своята триединна същност: Синът – Христос, Светият дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос, Бог Отец, който оповестил, че Христос е Негов Син: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук и названието на празника - Богоявление.

В българския обреден календар за дните до Йордановден се смята, че са опасни и по земята бродят демони и караконджули – наричат се „Мръсни дни“. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

В деня на Богоявление в църквата се извършва служба и навсякъде, където има водоем, се прави ритуално хвърляне на Светия кръст от свещеника. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година, а болните се къпят във водата, където е хвърлен кръста. Отслужва се тържествена литургия, наречена Велик водосвет.

Днес имен ден в Ямбол празнуват 1972 души. Сред тях 1240 мъже и 732 жени.

Най-разпространеното име сред мъжете е това на Йордан – 608 представители. След него идват имена като Божидар-260, Боян-99, Борислав-88, Найден-43, Данчо-42, Богомил-35, Бончо-20, Богдан-17, Божан и Божил-7, Данко-5, Теодосий-4, Банчо-2.

При дамите най-много празнуващи носят името Йорданка – 509 души, следвани от Божидара-55, Данка-43, Борислава и Бистра-29, Божана-28,  Бояна-19, Йордана-14, Богдана-6.

Честит празник!


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!