Обратно към категорията

Дни на местното вино организират за първи път в Ямбол

Добавено на: 04.01.2024 15:23
   

Дни на местното вино организират за първи път в Ямбол. Инициативата е на Фондация „Ямбол – вкус и традиции“ и ще се състои от 23 до 25 януари. В нея първоначално ще се включат три винарски изби от региона и три заведения, като идеята е да се разрасне. Това съобщиха организаторите на пресконференция в културно-информационния център „Безистен“.

„Ямболска област има отлични условия за отглеждане на грозде и производство на вино. Над 30 хил. декара с лозя има в региона, но Ямбол, за съжаление досега отсъства от календара на винените събития в България“, обясни за инициативата Георги Събев, съветник по земеделие в Европейския парламент и бивш заместник-министър на земеделието.

По думите му идеята е да се популяризират местните вина, да се засили връзката с потребителите. Три ресторанта в града ще предлагат дегустация на вината от избите в село Лозенец, община Стралджа, „Вила Меден“ в с. Меден кладенец и „Балар“ в с. Скалица, община Тунджа. Поканени са едни от най-добрите винени експерти в България, които ще презентират вината. „Нашите вина са не по-лоши на вкус, а напротив, от тези, които се произвеждат в чужбина“, коментира Събев.

Дните на виното са своеобразно продължение и надграждане на традиционното изложение на местни производители, което вече повече от година се организира от Фондация „Ямбол – вкус и традиции“, посочи нейният председател Антоанета Събева.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!