Обратно към категорията

Единствено в Ямбол коледарите днес благославят и танцуват буенек

Добавено на: 25.12.2023 09:50
   

За поредна година в Ямбол навръх Рождество се организира голям Коледарски празник, в който десетки коледарски групи се надпяват и надиграват. Единствено в Ямбол коледарите не само пеят и благославят, но и танцуват. 

Танцът ямболски коледарски буенек се ражда преди повече от век в най-стария квартал на града Каргон. По това време в ямболския гарнизон е имало кавалерийски войски. Момците коледари харесват тяхното облекло и започват да им подражават, разказва етнографът Динка Ангелова:

 "Ямболските коледари, докато са  обикаляли от къща на  къща вечерта на Бъдни вечер срещу Коледа започват и да потропват първо- за да се стоплят и  второ да чуят момите, че техните избраници ще посетят  къщата им." 

В Ямбол съществуват две школи на танцуващи коледари – „каргонлии“ и „баирчани“. Първата се заражда в най-стария ямболски квартал в „Каргон“, а втората – в квартала в по-високата североизточната част на Ямбол. По-късно се появяват и различия в танца и облеклото на двете школи. „Каргонлии играят по-умерено, бавно, тежко стъпват. Движат се плътно един зад друг като една монолитна скала. При баирчани танцът е много по-разчупен, по-бърз е самият ритъм, с характерни потрепвания в раменете. В средата на миналия век каргонлии са облечени с бели ризи, кожухчета, вратовръзки. Баирчани, за разлика от тях, се обличат с традиционното облекло – потури, везана риза, елек. И едните, и другите обаче задължително са с кавалерийски ботуши и калпаци, обкичени с пуканки и чемшир, обсипан с варак за блясък, допълни Ангелова.

Ботушите със шпори, военните бричове и сабята, носена от станиника, буйният коледен танц и песните могат да бъдат видени и чути в днешния празничен ден. 

В традиционния Фестивал „Ямболски коледарски буенек" се очаква да се надиграват над 500 коледари, обявиха организаторите от Община Ямбол. Надиграването между кудите ще започне около 11:00 часа, като ще премине в коледарско шествие от кв. „Каргон“ към центъра на Ямбол и градския парк.

Движението по улиците в района ще бъде спряно за няколко часа.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!