Обратно към категорията

Евродепутати в Брюксел дегустират вина на "Вила Ямбол"

Добавено на: 29.06.2023 10:21
   

Над 100 дипломати, членове на Европейския парламент и политици дегустираха българско вино в Европейския парламент в Брюксел снощи. Събитието се организира от "Световното по вино" Concours Mondial de Bruxelles (CMB) и вносителя на български вина в Бенелюкс "Пробежекс", съобщиха за медиите от CMB.

Домакин беше евродепутатът от ЕНП Асим Адемов. Concours Mondial de Bruxelles връчи медали на отличени през 2023 г. изби, а гостите дегустираха техни вина. Тази година България спечели 40 медала (3 големи златни, 20 златни и 17 сребърни) за червено, бяло, розе и пенливо вино, както и най-високото отличие, т.нар. Revelation (вино-откритие). 

Депутатът Асим Адемов изтъкна, че медалите са признание за качеството на българското вино и доказателство, че страната ни се конкурира успешно на европейската и световна винена сцена. "Радвам се, че наградените вина носят европейския знак за качество, което свидетелства за високите стандарти на българското винопроизводство и за силната връзка с географския район, в който са произведени. В началото на юни в Европейския парламент одобрихме позицията си по Регламента за географските означения на ЕС и призовахме за съкращаване на сроковете за регистрация, както и за по-добра защита на продуктите с географски указания, както в международните търговски отношения, така и в онлайн пространството", коментира още Асим Адемов.

Меглена Михова от "Пробежекс" припомни, че България грабва т.нар. Revelation на Concours Mondial de Bruxelles за четвърти път (2019 г., 2020 г., 2022 г., 2023 г.). "Новост тази година е, че българско вино получава най-високите оценки за червено вино в света. Vineyards Selection Тенево на "Вила Ямбол" е обявено за най-доброто в съревнование с 4836 вина от 50 държави в света", поясни тя. През 2023 г. България постига и най-висока успеваемост от 2016 г. досега. Съотношението медали спрямо подадeни мостри е 46 на сто, при среден успех през последните 10 години от 40 на сто. Според Кристоф Сепулведа от "Пробежекс" това показва, че нивото на българското винопроизводство е едно и също и българският тероар е безспорно привлекателен за чуждестранните консуматори.  

С най-много медали през 2023 г. на Concours Mondial de Bruxelles е Тракийската низина (2 големи златни, 17 златни, 13 сребърни), следвана от Долината на Струма (1 голям златен и 2 златни) и Дунавската равнина (1 златен и 1 сребърен). Отличените вина са в ценови диапазон от 5 до 50 лева, като с най-голям дял са тези между 5 и 10 лева. Най-награждавани са произведените у нас международни сортове Мерло и Каберне совиньон при червените и Шардоне и Совиньон блан при белите. 

През последните три години се забелязва тенденция към увеличаване броя на големите златни и златни медали за България. За първи път тази година печелим повече златни, отколкото сребърни медали. Новост е и по-големият брой отличия за розе – 5 златни и 6 сребърни медала. "България продължава да е сред първите 10 страни в света с най-много медали", поясни Томас Костенобъл, изпълнителен директор на Concours Mondial de Bruxelles. Според него българското вино се доближава все повече до стандартите на най-добрите вина в света.  

В Европейския парламент гостите дегустираха вина на "Вила Ямбол", "Винекс Славянци", "Златен Рожен", "Едоардо Миролио", "Шато Авли" и "Белоградец". Те са носители на около 50 на сто от присъдените от Concours Mondial de Bruxelles тази година медали за страната ни. България беше домакин на Concours Mondial de Bruxelles, единственият пътуващ конкурс за вино в света, преди 7 години.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!