Обратно към категорията

Фотодокументалната изложба „От оръжието към плуга“ на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ гостува в Културно-информационен център „Безистен“ - Ямбол

Добавено на: 17.02.2023 12:05
   

За втора поредна година по покана на Община Ямбол Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ гостува в Културно-информационен център „Безистен“.

Тази година, в навечерието на Националния празник на Република България, музеят представи фотодокументалната изложба „От оръжието към плуга“. Посветена на живота на опълченците след Освобождението, в 30 табла изложбата представя бита на онези, които, след като са извоювали свободата на Отечеството, са се завърнали по родните места, прибрали са опълченската униформа и медалите в раклите и са се заели с мирен труд в свободна България като земеделци, занаятчии, шивачи, писари, дребни търговци, кираджии, стражари. Отделено е място и на политиката на младата държава за осигуряване на по-добър живот на поборниците и опълченците. Представени са вещи, документи и снимки на някогашните опълченци. Изложбата беше открита от директора на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.

Пред сборни групи ученици от ПГ „Васил Левски“ и ПМГ „Атанас Радев“, които проявяват интерес към историята и родното минало, д-р Ангелов изнесе два открити урока по история, в които им разказа за дейността на Поборническо-опълченските дружества в България в следосвобожденския период.

Сред гостите на събитието беше и Енчо Керязов, заместник-кмет на община Ямбол. „Безистенът се превръща в място за уроци по история с ямболски ученици, които имат засилен интерес в тази област. Уверен съм, че тази форма на среща с историята е още една възможност за провокиране на интереса на учениците и разширяване на кръга от техните познания. Община Ямбол ще продължи да подкрепя подобни образователни инициативи, които са насочени към младите хора и възпитават в родолюбие“, подчерта Енчо Керязов.

Изложбата ще остане в Културно-информационния център „Безистен“ до 31 март.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!