Обратно към категорията

Гимназистка от Ямбол стана "Посланик за един ден"

Добавено на: 08.03.2024 10:05
   

Запазете критичното си мислене, не приемайте униформената мисъл, търсете и отстоявайте своя почерк, каза вицепрезидентът Илияна Йотова на победителките в инициативата на британското посолство в София „Посланик за един ден“. Вицепрезидентът ги посрещна на „Дондуков“ 2, съобщи прессекретариатът на президента.

Йотова запозна с дейността си 17-годишните Николета Стойнова от Казанлък, Теодора Вачкова от Троян и Льони Руз от Ямбол. Льони учи в XI клас на Професионалната гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии в Ямбол. Момичетата проявиха интерес към опита на вицепрезидента в личностното и кариерното ѝ развитие. От своя страна, те споделиха своите идеи за постигане на равенство между жените и мъжете. Сред основните теми на разговора бяха нарастващото насилие в обществото, както и ранните бракове в ромската общност.

За седма поредна година под патронажа на вицепрезидента се проведе инициативата „Посланик за един ден“. Конкурсът е по повод Международния ден на жената и окуражава българските момичета да изразят своите възгледи по широк кръг от значими за обществото въпроси. Мотото на деня за тази година е:  "Да вдъхновим приобщаването на жените", като акцентът е включването на жените във всички области на живота независимо от възраст, раса и вероизповедание.

Темата на тазгодишното издание беше „Вдъхновение“, а желаещите да участват момичета от 8 до 12 клас трябваше да запишат кратко видео как биха вдъхновили момичетата да преследват големи мечти и да не се отказват пред трудностите. Николета Стойнова мечтае да се посвети на космонавтиката. Теодора Вачкова пък иска да стане известен режисьор. Льони Руз мечтае да създаде филм за успешни момичета и жени от ромски произход. 

Трите победителки се включиха в работното ежедневие на вицепрезидента Илияна Йотова и на британския посланик Роб Диксън. Срещнаха се представители на различни институции и на гражданския сектор, имаха възможността да общуват с утвърдени в различни професионални сфери жени. Беше им проведено и обучение по лидерски умения.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!