Обратно към категорията

Христо Христов: България! Тя тупти в сърцата на всеки родил се в земята на Аспарух, Паисий, Ботев, на Левски и на Караджата.

Добавено на: 03.03.2024 08:15
   

България! Тя тупти в сърцата

на всеки родил се в земята

на Аспарух, Паисий, Ботев,

на Левски и на Караджата.

Земя като една човешка длан…

Но счупи се във тази длан сурова

пропита с византийската отрова

и кървавия турски ятaган.

Трети март 1878 година.

Поредна дата в календара?

Не! Всъщност почва се от нея.

След петвековните шамари

трибагреникът горд се вее.

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

ДАМИ И ГОСПОДА,

Месец март за нас е свързан с празниците на пролетта, на майката, на Родината! Мартениците, с които днес сме се закичили, носят символиката и магията на древността от времето Аспарух.

Датата Трети март, на която празнуваме националния празник на нашата България, отбелязва възкресението на нашия народ, чиято висока самобитна духовна и материална култура бе подложена на унищожение в продължение на 5 века.

146 години ни делят от събитията, сложили край на най-дългото и трагично изпитание в основаната ни преди 13 века и половина Родина.

Руско-турската война от 1878 г. и подписаният Санстефански мирен договор, са естествен завършек на националната българска борба за роден език, за църковна независимост, за родно училище. Непоколебима борба, в която участваха с перо и оръжие монаси и свещеници, учители и родолюбиви занаятчии и търговци, селяни и граждани, устремени към изгрева на свободата.

Пътят до 3 март минава по стъпките на Момчил юнак, Индже войвода, Стефан Караджа и легията на Раковски, следва заверите на комитетите, основани от Васил Левски, препуска след четите на Ботев и Бенковски, извива към чутовния връх Шипка, където дружните усилия на руския щик и опълченския камък подготвиха капитулацията на османската армия.

На днешния ден сме длъжни да отдадем отново почит и уважение на стотици знайни и незнайни герои и от нашата община, пролели кръвта си за освобождението на България - на братята Пехливанови от Болярово, на големия родолюбец и бунтар - дядо Никола Узуна от Стефан Караджово, на участниците в Странджанската буна, на всички герои борили се за свободата на България.

Нека помним и реализираме техните идеи, завети, мечти за силна и свободна България!

Нека с отговорност, постоянство и самочувствие да съхраняваме и защитаваме европейската си принадлежност!

Нека продължаваме да бъдем достойни граждани на свободна България, предавайки на идните поколения, да тачат, да пазят и обичат Родината ни!

ПОКЛОН ПРЕД ВАС, ОСВОБОДИТЕЛИ!

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

На днешния първи март, заедно с Баба Марта, отбелязваме и Деня на самодееца и любителското художествено творчество. Този празник на читалищните дейци, на творците и изпълнителите на любителско творчество е вписан в празничния ни календар от 1976 година. За Община Болярово читалищата и любителските състави имат изключително значение за развитие на културния и социален живот. И аз благодаря на всички вас, уважаеми самодейци, че продължавате да опазвате традициите ни, да съхранявате и да предавате българщината!


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!