Обратно към категорията

Христо Христов: Честит Ден на Европа! Честит Ден на победата!

Добавено на: 09.05.2022 10:38
   

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Честит Ден на Европа!

Честит Ден на победата!

На днешния ден отбелязваме два знаменателни момента от историята на човечеството - 77 години от капитулацията на хитлерофашистите, която се приема за край на Втората световна война и 72 години от представянето на историческата декларация на френския външен министър Робер Шуман за обединението на европейските народи.

Победата над фашизма е дълбоко изстрадана и скъпо платена от над 100 милиона души в 62 държави в света.

Тази ужасна война, която продължава пет години, оставя 20 милиона сираци, напълно разрушени пътища, хора, които умират от глад и бягат от родните си места…

Загубите на българската армия в тази война възлизат на повече от 12 хиляди убити и над 30 хиляди ранени. От ямболска област загиналите на фронта са 659 души, а войниците - 5007. Те са воювали в редиците на 29-ти ямболски пехотен пехотен полк, в 4-ти конен полк, гвардейска рота и доброволци.

На днешния ден с благодарност за саможертвата и героизма свеждаме глави пред паметта и на Каню Иванов Вълков, Никола Стоянов Ярков, Димо Димитров Марков и десетките други герои от боляровския край, които са заминали за фронта и участват в най-значимите и кръвопролитни боеве, сред които тези при Грабово, Драва-Соболч и Драва Полконя, за да защитят свободата, мира и спокойствието, на които се радваме днес.

Нека да се поклоним пред героите и да се поздравим с Деня на победата и Деня на Европа - всеки по свой начин, но с обща благодарност за извоюваното настояще и предстоящото хубаво бъдеще на децата ни.

Нека ежедневно защитаваме мира, демокрацията, правата на човека и свободата!

Честит празник!

Христо Христов,

Кмет на Община Болярово


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!