Обратно към категорията

Имениците в Ямбол в Деня на Св. Трифон

Добавено на: 01.02.2024 09:32
   

Българската православна църква почита на първи февруари паметта на Свети Трифон. В житейския си живот той се бил отдал на лечителството. Посечен е с меч по заповед на император Траян Деций, тъй като отказал да се отрече от християнската си вяра.

Светецът бил роден в град Апамия, провинция Фригия, която се смята за прародина на лозата и виното. Това е и причината, поради която в България се почита като покровител на лозята и лозарите.

Празникът е част от три последователни дни, наречени Трифунци. Днес е празник и на соколарите, градинарите и кръчмарите.

На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Вари се и пиле, а в бъклица се налива от най-хубавото вино. Всичко се поставя в шарена торба и с нея стопанинът се отправя към лозето.

В Ямбол днес празнуват 533 души, сред които 432 жени и 101 мъже.

Най-разпространеното име сред дамите е това на Радка с 417 представителки. То е следвано от Маламка-10, Гроздана-4 и Трифонка-1.

При господата най-многобройни са хората с името Радко – 60 души, а след него идва името на светеца – Трифон с 31 именици, Гроздан-8 и Рачо-2.

Честит празник!


Маркери: почита, Трифон

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!