Обратно към категорията

Изложба „Българските букви“ по случай Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий ще бъде открита на 11 май в ямболския Безистен

Добавено на: 10.05.2022 18:14
   

По случай Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий на 11 май, сряда, в 11:00 часа ще бъде експонирана изложбата на Начално училище „Св. Св. Кирил и Методий „Българските букви“ в Културно-информационен център „Безистен“. Събитието е организирано с подкрепата на Община Ямбол.

На изложбата ще бъдат представени тридесетте букви от кирилицата, изработени на картон чрез цианотипия.

Това е фотографски процес, разработен през 1842 година от английския учен, астроном, химик и експериментален фотограф Джон Хершел по време на изследванията му на железните соли и чувствителността им към светлината. Той смесил железен амониев цитрат и калиев ферицианид и наблюдавал промяната на тази смес спрямо слънчевата светлина. Това, което се получава от бледожълтата смес, която след излагане на пряка слънчева светлина се трансформира в наситено синьо.

Тази технология е в основата на лентовата / филмовата фотография.

Същевременно ще се проведе и ателие по цианотопия на открито - в обособените външни пространства на Безистена.

От 11:00 часа до 13:00 часа децата от училището и града ще могат да си изработят отпечатък на българска буква чрез цианотопия с помощта на фотографа Стефан Каменов.

Учениците от 2 „г“ клас ще поднесат и празничен поздрав към своите родители. Словото ще бъде посветено на патроните на училището.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!