Обратно към категорията

Изложба - Наградени творби от Национално биенале „Приятели на морето“ гостува в Ямбол

Добавено на: 14.02.2024 11:18
   
Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски" гостува в зала „Съвременност" на Културно-информационен център „Безистен", Ямбол, с изложба с  наградените творби от първо до десето подновено издание на Национална изложба – биенале „Приятели на Морето" 2004 – 2022 г.  Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти".
„Приятели на морето" е национална обща художествена изложба на съвременна българска живопис, графика и скулптура, организирана на всеки 2 години от Дружеството на бургаските художници, Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски" и Община Бургас.
Началото е поставено през далечната 1968 г., като до 1970 г. изложбата е ежегодна, а след това става биенале до 1984 г., когато прекъсва, за да бъде възобновено отново през 2004 г.
По случай 10-тото юбилейно издание на биеналето е създаден албум с наградени творби и съпътстваща го изложба, която ще може да бъде видяна и от ямболската публика. Изложбата е изключително разнообразна и като стилове и като автори. Представени са работи на Виолета Масларова, Ненко Токмакчиев, Атанас Хранов, Иван Бахчеванов, Иво Бистрички, Чавдар Петров, Долорес Дилова, Атанас Атанасов, Мария Алексиева, Тодор Терзиев, Милчо Талев, Васил Колев – Васило, Румен Нечев, Тодор Овчаров, Зоран Мише, Димитър Рашков, Цветослав Христов и др. Това е една малка, но представителна извадка на съвременното българско изкуство.

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!