Обратно към категорията

Изложби, работилници и семейни игри в нощта на музеите в Ямбол

Добавено на: 13.05.2024 12:27
   

На 18 май, събота, Община Ямбол се присъединява към Европейската нощ на музеите с нощна програма във всичките си музеи и галерии. Безистенът, Музеят на бойната слава, Регионалният исторически музей, Етнографската къща и Художествена галерия галерия „Жорж Папазов“ ще отворят врати за посетители от 17:00 ч. с разнобразие от изложби, работилници, семейни игри, работилници, обиколки с екскурзовод. Входът за всички ще е безплатен.

Акцент в програмата на Безистена е гостуващата изложба на колекция „Кесаури“/Франция/– оригинални произведения на Салвадор Дали - „Дизайнерски творби“. С въпроси от експозицията на изтъкнатия испански художник - сюрреалист ще бъде и традиционната занимателна игра „Откриватели на Арт & Факти“ от 17:00 ч. – 22:00 ч.

В нощта на музеите Безистенът организира и Арт зона на открито. От 16:00 до 20:00 ч. площадното пространство пред емблематичната за Ямбол сграда, ще предложи занимания за посетители от всички възстрасти: керамични работилници с ямболските творци Мария Попова, Иван Желязков и Петър Деновски, творческо ателие на Общински детски комплекс - Ямбол, исторически настолни игри.

От 19:00 до 20:00 часа е музикалната сцена на открито „Безистенът – място за срещи“ пред северния вход на Безистена. Сцената ще даде изява на училищни формации от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Любен Каравелов“ и ГПЧЕ „Васил Карагьозов“. В програмата ще се включат и ямболските поп-рок изпълнители Тодор Калчев и Даниела Косева.

За поредна година, нощта на музеите в Безистена, който ще работи със свободен вход от 17:00 до 23:00 ч., ще се проведе с участието на млади екскурзоводи - ученици в Езикова гимназия „Васил Карагьозов“.

КОД: ГАЛЕРИЯ“ е заглавието на игрите за семейства и приятели, които предлага в нощта на музеите Художествена галерия „Жорж Папазов“. Игрите са свързани една с друга. Всяка една игра носи буква, с която се изписва думата ГАЛЕРИЯ. Те ще се проведат в интервала 18:30 – 21:30, а тегленето на томболата ще започне в 22:00 часа.

Успоредно с това посетителите могат да разгледат експозицията „Цветовете на моето детство в Ямбол“ на Ривка Узиел-Криспин и Ретроспективната изложба на Коста Стоянов.

В Регионален исторически музей – Ямбол от 17:00 часа откриват изложбата „Напред! Науката е слънце“, посветена просветното дело в Ямбол от Освобождението до края на 80-те години на ХХ век.

В 20:30 часа историческият музей ще отвори сцена за ДТ „Невена Коканова“ - Ямбол за спектакъла „Ямбол - нашият дом завинаги“.

В нощта на музеите Етнографският комплекс кв. „Каргон“ ще бъде огласен от „Хорὸ за хὸрата на Ямбол с ТАРАТАНЦИ“. Между 18:00 и 20:00 часа можете да се включите в „Рисуване на голямо платно с хорὸ“ и да разгледате пътуващата изложба „Последвай стъпките“.

От 18:30 до 19:00 часа е танцовата програма с характерни за региона хорà и клас по танци с участието на танцов ансамбъл „Радика“.

В Етнографският комплекс посетителите могат да разгледат и постоянните експозиции „Цветна магия от ямболско“ и „От традицията към модерното“.

С безплатен вход за посетителите от 17:00 до 23:00 часа ще е отворен и Музеят на бойната слава в Ямбол.

Заповядайте и споделете тези мигове на откривателство и радост около изкуството със семейството и приятелите си!


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!