Обратно към категорията

Кметът на Болярово с приветствие по случай 24 май

Добавено на: 24.05.2024 08:32
   

УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ,

УЧИЛИЩНИ НАСТОЯТЕЛИ,

ЧИТАЛИЩНИ ДЕЙЦИ, ЖУРНАЛИСТИ,

Най-сърдечно ви поздравявам с 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Няма нищо по-силно от знанието и нищо по-вдъхновяващо от творческия дух. Знаете го най-добре Вие - учителите, посветили живота си на образованието и възпитанието на децата ни.

Всичко голямо, хубаво и красиво в нашата история е дошло „с книжовността, таз сила нова“. Във всяка историческа епоха учебното дело играе неотменна роля в борбата и стремежа на българина към просвета и култура, към справедлив и пълноценен живот, към запазването на националната ни идентичност.

Такива са и заветите на Св. Княз Борис I (Михаил) Покръстител, който налага християнството, приема радушно в България Кирило-Методиевите ученици, а след 893 година чрез Преславския църковно-народен събор обявява българския език и славянската писменост за официални в Родината ни. 

Съчиненията и учението на Григорий Синаит в манастира край село Воден имат голямо значение за бурния духовен живот в България през втората половина на XIV в. Неговите ученици свети Теодосий Търновски, патриарх Евтимий и други застават начело на книжовния и литературен живот на страната; техните усилия довеждат до разцвета на българската култура и Втория златен век в нашата държава.

И в последващите тежки изпитания за нашия народ (периода на византийското и на турското робство), църквата, съвместно с училищата поддържат народния дух, обичаи и традиции, съхраняват българската книжовност и запазват жива любовта към знанието.

Първото училище в Болярово е разкрито през 1840 година, като в него учителстват поп Никола, поп Захари и даскал Иван, който бил занаятчия с образование. И тримата преподавали на гръцки език. Българският език в училището е въведен през 1852 г., когато в него учител става Куарти Дражев.

Преди Освобождението български училища са открити също във Воден, Голямо Крушево, Дъбово, Камен връх, Попово, Ситово и Стефан Караджово, а след това и във Вълчи извор, Горска поляна, Голямо Шарково, Денница, Златиница, Иглика, Мамарчево, Малко Шарково, Малък Воден, Оман, Странджа.

Заедно с тях, възникват и читалищата. Те са създавани дори в най-малките селища - като в Ситово от учителя Димитър Тончев Георгиев през 1930 г., в Малък Воден през 1931 г. и др.

Създавани от порива на българина за духовно въздигане, народните читалища носят възрожденски дух. Може би затова предците ни назовават читалищата в общината с възвишените имена „Възраждане“, „Светлина“, „Просвета“, както се наричат духовните ни средища и до днес в град Болярово, в село Мамарчево и в село Голямо Крушево.

Първото селско читалище в ямболска област е създадено през 1894 г. в нашето село Воден също под името „Просвета“. Впоследствие то е преименувано на името на Ана Маймункова, една от учредителките на Учителската социалдемократическа организация, която е била учителка и тук.

По техния пример през 1904 г. в село Стефан Караджово създават читалище „Пробуда“, което днес носи името на легендарния български герой Стефан Караджа.

„Обнова“ е първоначалното име на читалището в село Попово, което по-късно е преименувано на името на поета Никола Вапцаров - българина, носител на почетната Международна награда за мир.

И до днес читалищата, заедно със Средно училище „Д-р Петър Берон“ и ОУ „Стефан Караджа“, с Детска градина „Здравец“ и нейните филиали, продължават да са основните двигатели на културния ни живот, на обществените събирания, на публичните обсъждания.

През българското училище  и детската градина и преди, и сега, и в бъдеще ще преминава най-надеждната част на нацията – децата. А читалището е място, в което влизат от най-малките до най-възрастните. Затова пред вас като просветители и културни дейци стои сериозната мисия не само да изучите децата ни, но и да ги убедите, че знанието и науката са богатство и сила, които определят бъдещето на човека. И тук ще припомня думите на първия български професор Петър Нойков: „Едно образование, което се отклонява от характерните исторически особености на народа, клони да се изгуби в необятните области и да изхаби самата своя задача, а едно образование, което пренебрегва общочовешките идеали, клони да се обърне в глупав шовинизъм и да доведе един народ до погибел.“

Съвместните ни проекти, грижата за оптимални условия за работа, учение и възпитание в училищата, детската градина и читалищата в Община Болярово за мен винаги са били приоритет, също така чест и радост. След приключилия основен ремонт на Основно училище „Стефан Караджа“, започнаха процедурите и за предстоящия основен ремонт в Средно училище „Д-р Петър Берон“. Миналата година извършихме частични ремонти дейности и обзавеждане на сградите на читалищата в Стефан Караджово, Мамарчево, Голямо Крушево и Воден. За 130-годишното читалище във Воден предстои да бъде сключен договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да бъде извършен цялостен ремонт. Търсим варианти и за осигуряване на финансиране за цялостен ремонт и на читалището в Стефан Караджово.

Честит 24-ти май и на медиите, които са винаги до нас. Журналистите имат призванието да служат на обществото, да поставят най-високите изисквания пред политиците, да дават възможност на хората да бъдат чути. Благодаря ви за коректното партньорство с община Болярово, защото днес повече от всякога всички ние имаме нужда от обективна информация, диалог и отговорно отношение към настоящето и бъдещето ни.

Пожелавам на всички крепко здраве, нестихваща творческа енергия и трайно присъствие в духовния живот на общината.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!   

 

ХРИСТО ХРИСТОВ,

кмет на Община Болярово 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!